НОВИНИ

Парламентът прие отпадането на мораториума НЗОК да плаща за нови лекарства

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса да плаща за нови лекарства през 2018 г. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:04, 21.12.2017
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

Според БСП с отпадането на този мораториум се възстановява парламентаризма. Нинова призова ГЕРБ да признаят грешката си и това да им е за урок.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: Днес поправяме една грешка и думите за днес за мен са - справедливост, ред и урок. Да не правим подобни неща оттук нататък.

Цветан Цветанов благодари за постигнатия консенсус и поясни, че целта на мораториума е била да се спре изтичането на средства от здравната каса, а не да се лишат болните от лекарства.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние бяхме предприели един подход да дисциплинираме и да създадем по-добър ред, но в никакъв случай не да бъде за сметка на онкоболните или на всички, които се нуждаят от лечение.

От ДПС също призоваха за поука, както и да не се повтарят случаите, в които се приемат противоконституционни текстове.

Нигяр Джафер - ПГ на ДПС: Дано НС, постигайки "консенсус", да извлече поуки от това, което ни се случи на всички. Защото не можем да говорим за консенсус, когато е допусната грешка и трябва да замажем последиците от тази грешка.
Вежди Рашидов - ПГ на ГЕРБ: Спрете да правите преди Коледа, не е християнско, политика от всичко. Особено от болните хора. Едно смирение е необходимо. В последния ден на парламента да си играете отново на политика, минавате границите. Ще има пари за всички болни.

Президентът Румен Радев приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Радев призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание по надяждане с пай се проведе в Англия
Състезание по надяждане с пай се проведе в Англия
Севернокорейски войник избяга в Южна Корея
Севернокорейски войник избяга в Южна Корея