НОВИНИ

Парламентът прие промени, свързани с мандата на директорите на БНТ и БНР

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от различни парламентарни групи. Според новия текст, ако мандатът на генералния директор на БНТ или на БНР е изтекъл, но не е избран нов, то настоящият продължава да изпълнява своите правомощия до встъпване в длъжност на новия ръководител.

парламентът прие промени свързани мандата директорите бнт бнр
bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 02.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Поправката беше приета с 88 гласа "за", 3 "против" и 30 "въздържали се". Само преди дни депутатите от Комисията по култура и медии гласуваха промяната единодушно.

Основният мотив за нея е БНТ и БНР да не остават без ръководство, ако се случи така, че не бъде избран нов директор до фиксираната в закона дата за край на мандата. Според ГЕРБ промяната ще предотврати настъпването на криза при избора на нови директори.

От Патриотичния фронт беше направено предложение временното управление да продължава само до 3 месеца. Депутатите от Реформаторския блок Иван Иванов и Атанас Атанасов подкрепиха определянето на срок. Предложението обаче не беше прието в зала. По време на дебатите Настимир Ананиев от Реформаторите лансира идеята директорите на обществените медии да бъдат избирани от парламента. От опозицията отново определиха като "безпринципно" удължаването на мандатите на ръководителите на различни органи.

Независимият депутат Лютви Местан заяви, че трябва да се прекрати практиката на безпринципно удължаване на мандатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече жертви на катастрофи заради разсейване от телефон
Все повече жертви на катастрофи заради разсейване от телефон
Балетното училище в София става на 65 години
Балетното училище в София става на 65 години