НОВИНИ

Парламентът прие промени в 3 закона с цел намаляване на административната тежест

Парламентът прие на първо четене промени в три закона с цел намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. С мнозинство и без дебати депутатите приеха промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за измерванията и в Закона за техническите изисквания към продуктите.

парламентът прие промени закона цел намаляване административната тежест
bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 07.12.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия предвиждат премахване на изискванията за предоставяне на някои официални документи на хартиен носител. Предложенията в законопроекта са инициирани с оглед възможността от сигурен достъп до актуална информация за всички издадени разрешения по закона - от всяка точка за контакт с Единен автоматизиран регистър "Контрол на общоопасните средства", както и изградената към него връзка с Автоматизираната информационна система "Български документи за самоличност" /АИС БДС/.

Със законопроекта отпада изискването за представяне на следните документи: единен идентификационен код, когато лицата са регистрирани по Търговския закон, или копие за вписване в съответния регистър по националното законодателство на съответната държава членка в легализиран превод на български език; диплома за завършено висше образование на ръководителите на производство и документ за придобита специалност за персонала по чл.14, свидетелство за съдимост и копие от трудовите договори на персонала; документи, свързани с промяна в търговската регистрация; копия от издадени разрешения; удостоверение за вписване в съответния регистър по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, съответно копие от акта за създаването.

С промените в Закона за измерванията се предвижда частична отмяна на режима за одобряване на идентификационни знаци на лицата, които произвеждат или внасят бутилки. Този режим не е приложим за вносителите на бутилки и е в противоречие с хармонизираното европейско законодателство в областта. Това поражда необходимостта режимът да отпадне по отношение на вносителите. Промените предвиждат и отмяна на уведомителния режим за дейността на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти.

С промените в Закона за техническите изисквания към продуктите се дава възможност на икономическите оператори, при заявяване на административна услуга, да не предоставят съдебно удостоверение за актуално състояние, съответно актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, тъй като информацията е публично достъпна. Предвижда се и отпадане на изискването за предоставяне на трудови договори на персонала, тъй като те подлежат на задължителна регистрация по Кодекса на труда и могат да бъдат получени от административните органи по служебен път. Предвижда се да бъде уреден редът и начинът за предоставяне на административни услуги по електронен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Атина по повод годишнина от убийството на тинейджър
Сблъсъци в Атина по повод годишнина от убийството на тинейджър
В Банско отбелязват 108 години от рождението на Никола Вапцаров
В Банско отбелязват 108 години от рождението на Никола Вапцаров