НОВИНИ

Парламентът прие промени в постоянни комисии

Парламентът освободи Румен Йончев като член и председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина и избра на негово място Стефан Кенов. Предложението беше внесено от съпредседателя на ПГ "Български демократичен център" Красимира Ковачка и част от депутатите от групата.Румен Йончев стана член на комисията по вероизповеданията и правата на човека. Росен Петров замени Явор Хайтов като член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.Чавдар Пейчев стана член на комисията за борба с корупцията на мястото на Георги Ковачев.По предложение на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков беше освободен от комисията по културата и медиите и беше избран за заместник-председател на комисията по правни въпроси.

bnt avatar logo
от БТА
13:34, 03.06.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
парламентът прие промени постоянни комисии

По време на дебатите заместник-председателят на ПГ "Български демократичен център" Румен Йончев заяви, че не е имало заседание на групата, на което да бъдат решени тези въпроси, и се извини, че занимават пленарната зала с вътрешните си проблеми. Сигурно всеки се пита защо е това голямо пренареждане в групата на БДЦ, коментира той. Проекторешението е подписано от членовете на ПГ, които са членове на партията на Ковачка, обясни Йончев. Той посочи, че от двете места, полагащи се на групата, в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси досега едното е било за "Народен съюз", другото - за партия БДЦ. В момента се предлага и двете места да бъдат заети от БДЦ, трудно мога да обясня този нездрав интерес към тази комисия, коментира Йончев.
В отговор Красимира Ковачка посочи, че разговорът за промените в състава на комисиите се води от няколко месеца. След отказ за постигане на консенсус, беше проведено заседание на групата и бяха подложени на гласуване и приети решенията, които предлагаме на Вашето внимание, добави тя. Нежеланието на по-малката част от групата, каквато е "Народен съюз", да подпише протокола от заседанието не е основание промените да не се случат, коментира Ковачка. Въпреки че е мнозинство в парламентарната група, партия "Български демократичен център" има по-малко присъствие в комисиите, докато "Народен съюз" има председатели на две комисии - Румен Йончев и Светлин Танчев, и заместник-председател на Народното събрание - Явор Хайтов, посочи тя. По думите й промените в комисиите са продиктувани от желанието да се спази основният принцип на демокрацията.
Светлин Танчев я репликира, че "демокрацията не означава да се съберат три вълка и едно агне и да решат какво да ядат за вечеря".
Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев отбеляза, че досега не е било други парламентарни групи да се намесват в разправиите на една парламентарна групи.
Независимият депутат Георги Кадиев коментира, че предложенията за промени в състава на комисии са наказание към тези от ПГ на БДЦ, които са отишли на преговори с АБВ за обща президентска кандидатура. Това, което правите днес, е форма на политически инженеринг - вие си отглеждате опозиция, обърна се той към ГЕРБ. Кадиев отбеляза, че ГЕРБ са успели да разбият Реформаторския блок, да създадат проблеми в ДПС, а сега и в БДЦ. По думите му този, който трябва да отговаря днес, е Цветан Цветанов.
Недейте да обиждате РБ, не ни е виновен ГЕРБ, каквото сме си направили, сме си го направили сами, отговори му Радан Кънев. По отношение на групата на БДЦ, предстои да се обслужи прекият политически интерес на най-големия български енергиен олигарх с гласовете на демократичното мнозинство в българския парламент, коментира той.
В лично обяснение председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че ПГ на ГЕРБ не се меси в политическия живот на която и да е било друга формация в българския парламент. Според него обаче избирателите на всяка група трябва имат своето достойно представителство в комисиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В столицата на Венецуела избухнаха гладни бунтове
В столицата на Венецуела избухнаха гладни бунтове
Павлова: Продължаваме привличането на ресурс по програмата за саниране
Павлова: Продължаваме привличането на ресурс по програмата за саниране