НОВИНИ

Парламентът прие законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете

Парламентът прие на първо четене законопроект за равнопоставеност между жените и мъжете, внесен от Министерския съвет. "За" гласуваха 90 депутати, четирима бяха против, а други четирима се въздържаха.

bnt avatar logo
от БТА
15:14, 24.02.2016
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
парламентът прие законопроект равнопоставеност жените мъжете

Законопроектът отговаря на необходимостта от по-пълно регулиране в областта на равнопоставеността на жените и мъжете чрез нормативно регламентиране на национален механизъм за провеждане на единна държавна политика в тази област, се посочва в мотивите на вносителя.
В проекта е записано, че Министерският съвет определя държавната политика и одобрява основните документи в тази област. Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към МС продължава да функционира като консултативен и координиращ орган. Министърът на труда ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво.
Институционализира се фигурата на "координатор по равнопоставеност на жените и мъжете", който е служител в централните и териториалните органи на изпълнителната власт, и се определят функциите му.
Законопроектът предизвика дълга дискусия в пленарна зала.
Димитър Байрактаров от ПФ заяви, че ако някой е решил да направи подарък на българските жени за осми март, изпразнен от съдържание, това е лош подарък. Според него трябва да има ясно дефиниране на областите, в които съществува такъв род неравнопоставеност между жени и мъже, а и няма база данни и информация ,която да посочва в кои области съществува неравнопоставеност.
Станислав Станилов от "Атака" коментира, че този закон е излишен и той няма да го подкрепи.
ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, заяви Светлана Ангелова и посочи, че темата за равнопоставеността е много важна. България изостава по отношение на законодателството в сферата на равнопоставеността, каза тя и отбеляза, че сме сред малкото държави в ЕС без такъв закон.
Мариана Тодорова от АБВ посочи, че законопроектът е желан и очакван от много дълго време. Тя каза, че жените са по-нископлатени от мъжете, а едва 10 процента от жените са представени в цялостното управление. Тя посочи, че БВП в страните, където успешно се преодолява половата неравнопоставеност, е с 20 процента по-високо от сходни други страни, тоест политиката по равнопоставеност има отношение към БВП.
Янаки Стоилов от "БСП лява България" заяви, че поставя този законопроект в категорията на безполезните - няма да попречи, но няма и да помогне. Той направи историческа рестроспекция на темата за равните права на жените и мъжете. Според него по времето на социализма настъпват най-успешните години за изравняване на двата пола, създават се и завидни социални права на жените. По думите му сред малкото положителни неща през последните две десетилетия е, че е продължила политиката на увеличаване на правата на жените, например България има един от най-продължителните отпуски за отглеждане на деца.
Милен Михов от ПФ отговори, че самата Търновска конституция дава възможност за избирателни права на жените и че по времето на цар Борис жените получават избирателни права.
Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че законопроектът е рамков и не бива да се отхвърля с лека ръка тази крачка. Той припомни, че има и съгласие от страна на неправителствените организации за приемане на този закон.
Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви в края на дискусията, че има дискриминация, а, за да се решават проблемите, трябва да има система. Този закон дава механизма, по който да се променя политиката, посочи той. По думите на Калфин жените получават по-ниско заплащане и по-ниски пенсии, част от тях са съгласни да направят по-голям компромис и да приемат работа, която не отговаря на образователния им ценз, а ангажиментите им, свързани с домашната работа и отглеждането на деца им дават основания да правят компромиси със своята кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Токът може да поевтинее от 1 юли
КЕВР: Токът може да поевтинее от 1 юли
Бебе-хипопотамче се роди в зоопарка на Прага /ГАЛЕРИЯ/
Бебе-хипопотамче се роди в зоопарка на Прага /ГАЛЕРИЯ/