НОВИНИ

Парламентът реши: Докладът за фалита на КТБ да стане публичен

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които се вменява задължение на синдика за публикуване на доклада за състоянието на активите на кредитната институция, независимо от договорените клаузи за конфиденциалност.

bnt avatar logo
от БТА
10:51, 11.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
парламентът реши докладът фалита ктб стане публичен

Измененията, внесени от ДПС, бяха одобрени със 124 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Този законопроект е израз на общата ни воля всичко около фалита на КТБ да бъде достояние на обществото, а ако има такива случаи за в бъдеще - също, коментира Йордан Цонев, който е един от вносителите.

Според промените синдикът е длъжен да публикува доклада за състоянието на активите на банката на своята електронна страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията. Предвижда се тези разпоредби да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.

Депутатите приеха със 145 гласа "за" и 1 "въздържал се" на първо четене и промените, предложени от ГЕРБ, в Закона за банковата несъстоятелност.

С измененията се цели усъвършенстване на правната рамка на производството по банкова несъстоятелност, чрез уеднаквяване на сроковете и процедурите между Гражданския процесуален кодекс и тези на Закона за банковата несъстоятелност. Уреждат се правата и задълженията на синдика, неговото възнаграждение, периода на отчетност, начина на призоваване на страните и връчването на съобщения в съдебното производство, както и възможността синдикът да може да договоря адвокатски възнаграждения по-ниски от възнагражденията, определени в съответната наредба.

Данаил Кирилов /ГЕРБ/, който е един от вносителите на законопроекта, посочи, че предстоят над 400 дела, свързани с КТБ, по отношение на възражения срещу приети или неприети вземания.

Мартин Димитров /Реформаторски блок/ отбеляза, че освен докладът от международно разследване, с изключение на препоръките, публичен трябва да бъде и договорът за възлагане на международното разследване. Освен това, според него, фирмата за международно разследване трябва пряко да участва във връщането обратно на лошите кредити.

Йордан Цонев /ДПС/ подкрепи тези предложения. Според него в случай от обществен интерес като този с КТБ всякаква конфиденциалност е излишна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Набират практиканти за “Тол Шипс”
Набират практиканти за “Тол Шипс”
Арестуваха българин за борсови измами
Арестуваха българин за борсови измами