НОВИНИ

Парламентът ще гласува окончателно приетите поправки в Конституцията

Според изискванията на законодателната процедура народните представители ще гласуват поименно.

парламентът гласува окончателно приетите поправки конституцията
bnt avatar logo
от БНТ
02:00, 01.01.1970
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Измененията в основния закон предвиждат промени в съдебната власт и са следствие на обявената от правосъдния министър реформа на съдебната система. Те обаче не бяха приети във вида, в който бяха внесени и това предизвика оставката на Христо Иванов и сътресения в управлението.

На първо четене в края на септември промените бяха подкрепени от 184 народни представители. Политиците се съгласиха по няколко основни точки. Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, повече правомощия на Инспектората и пряк избор на магистратите.

Освен това Висшият адвокатски съвет получи възможност да внася жалби в Конституционния съд.

Ябълката на раздора се оказа разпределението на парламентарната квота в двете колегии. През месеците между двете гласувания политическите сили направиха нови предложения - така прокурорската колегия ще се състои от 11 вместо 12 души. 5 от тях ще са от парламентарната квота. Съдийската колегия да се състои от 14 души - шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища, предвиждат още измененията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени