НОВИНИ

Парламентът ще разгледа промени в Закона за насърчаване на заетостта

След дълги дебати те минаха второ четене в парламентарната правна комисия. В присъствието на представители на Централната избирателна комисия, депутатите разгледаха обединен законопроект от 3-те приети на първо четене в пленарна зала на 21 октомври.

парламентът разгледа промени закона насърчаване заетостта
bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 26.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Решенията предвиждат общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е член на Европейския съюз, да не надвишава 35. Членовете на Комисията отхвърлиха възможността в избирателни секции извън страната гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия. Гласовете в квадратчето "Не подкрепям никого" ще влияят върху изчисляването на резултатите от президентски и местни избори, но не и от парламентарни.

Отмяната на задължителното гласуване не среща подкрепата на мнозинството, въпреки че е препоръчано и от експерти. То бе въведено през април. Управляващите се договориха таванът от 35 секции за държава да отпадне само за страните от Евросъюза. Основният спор предизвика методиката за отчитане на резултатите заради квадратчето "Не подкрепям никого" в интегралната бюлетина. Към момента определените за действителни гласове "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност, но не и при изчисляването на крайния резултат. Според юристи това противоречи на Конституцията, която изисква преброяването на всички действителни гласове. Има депутати, които предлагат и опцията "Не подкрепям никого" да отпадне от бюлетината.


Промени в няколко закона ще разгледа и правителството. Това са законите за устройството на територията, за устройството и застрояването на Столичната община, за правната помощ и в Гражданския процесуален кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни прегледи на фарове и гуми във Варненска област
Безплатни прегледи на фарове и гуми във Варненска област
Полицията издирва 17-годишно момиче
Полицията издирва 17-годишно момиче