НОВИНИ

Парламентът във Венецуела обяви "състояние на тревога"

Контролираният от опозицията парламент на Венецуела обяви "състояние на тревога" в страната, заради проблема с електроснабдяването. Вече пето денонощие огромни райони в държавата са без ток. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова за нови протести днес. Вашингтон обяви, че отзовава целия си персонал от посолството в Каракас.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:46, 12.03.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

При нормално ежедневие Каракас се нуждае от 20 хиляди литра вода в секунда, за да бъде задоволено потреблението. В четвъртък, със спирането на електричеството, спряха и водните помпи.

Оттогава е прекратено подаването на вода за столицата. За много от жителите на Каракас реките и канализацията се оказаха единствените източници на вода.

В Каракас електроснабдяването беше частично възстановено в събота, но оттогава токът постоянно спира. Опозицията съобщава за десетки починали пациенти в болниците. Магазините са затворени или почти празни.

Венецуелският президент съобщи, че има двама задържани, единия от които журналист, за срива на Водноелектрическата централа. Те са заподозрени за нападение срещу националната енергийна мрежа.

"Състоянието на тревога", което обяви парламентът, е символично.То дава право на държавния глава да разреши използването на икономическите и военните ресурси на страната. А право да въведе извънредно положение има само президентът на Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
180 български и международни компании участват в „Дните на кариерата“
180 български и международни компании участват в „Дните на кариерата“
Нова вълна от протести завладява Алжир
Нова вълна от протести завладява Алжир