НОВИНИ

Парламентът забрани носенето на бурки на публични места

Парламентът забрани носенето на публични места на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето. Така, с тази забрана, България се нареди до Франция и Белгия. Депутатите приеха днес окончателно Закона, станал известен като "Закон срещу бурките". Глобата ще е 200 лева, и 1500 за всяко следващо нарушение. Забраната доведе до остри спорове в пленарната зала.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:33, 30.09.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
парламентът забрани носенето бурки публични места

Вносителят на Закона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, Красимир Каракачанов коментира, че подобни закони са приети вече в 7 европейски държави, включително в Швейцария, и целта му е да предотврати опитите за тероризъм.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС, ПФ: Този законопроект е насочен само и единствено, за да предпази българските мюсюлмани от това, което външни фактори се опитват да правят - да ги разделят, да ги противопоставят и да ги настройват срещу останалото население. Това е недопустимо в 21 век в европейска, демократична и светска държава като България.

От ДПС поискаха да бъде отложено гласуването на Закона.

Джейхан Ибрямов, депутат от ПГ на ДПС: Този закон, колеги, уязвява сигурността, дава повод на реваншистки, радикални, фундаменталистки и нездрави сили да търсят назидание и мъст.

След като мнозинството не се съгласи гласуването да падне от дневния ред, ДПС напуснаха пленарната зала.

Против Закона се обяви и нечленуващият в парламентарна група Хюсеин Хафъзов.

Хюсеин Хафъзов, депутат, нечленуващ в ПГ: Вие обиждате не само мюсюлманите, които живеят в тази страна, вие обиждате цялата ислямска общност в световен аспект, защото ние ще имаме и гости, които ще посещават страната и те няма да се чувстват достатъчно сигурни в нашата родина.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ обаче опонира на Хафъзов, че в Корана няма предписание за прикриване на лицата на жените с бурки.

Семир Хусеин Абу Мелих, депутат от ПГ на ГЕРБ: Нищо общо с Исляма! И ако не е така, аз съм готов да застана срещу тебе на истински дебат. И ми покажи в Корана къде го има за бурката, нинджа-облеклото? Има 2 общества, които се обличат така - пустинните общества и ескимосите, където е много студено и там се закриват, само че е с кожа.

След около два часа дебати законът беше приет, като от него отпаднаха санкциите в Наказателния кодекс, свързани с принуждаването за носене на облекло, скриващо частично или напълно лицето. От Патриотичния фронт обясниха, че измененията ще бъдат внесени за обсъждане в парламента с отделен законопроект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Хасково остави в ареста френския гражданин, заподозрян в тероризъм
Съдът в Хасково остави в ареста френския гражданин, заподозрян в тероризъм
Детска градина Брезичка в София с ново крило
Детска градина "Брезичка" в София с ново крило