По-строги наказания срещу домашното насилие обсъди и прие парламентът на второ четене. Депутатите измениха Наказателния кодекс, като заложиха до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие.

Вижте повече в прякото включване в обедните ни новини на Милена Кирова

С новите текстове се криминализират всички форми на домашно насилие. Наказание от 3 до 10 години са предвидени за принуда в условията на домашно насилие, както и за противозаконно лишаване от свобода в условията на домашно насилие.

С лишаване от свобода до една година или с пробация се наказва човек, който системно преследва някого и създава у него страх. Ако това следене е в условията на домашно насилие, наказанието нараства до 5 години затвор.

Осигурява се и защита на жертвите на принудителните бракове. Тук наказанието е от 1 до 6 години затвор.

Ето какво казаха вносителят на текстовете - председателят на НС Цвета Караянчева, както и председателят на правната комисия - Данаил Кирилов.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Искам да благодаря на всички за единодушието, което постигнахме днес за приемането на тези промени в Наказателния кодекс. Изключително важни промени, изключително важно послание към всички жени и деца, които са малтретирани вкъщи.
Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в НС: Психическото насилие стана компонент за домашно насилие. Убийство, принуда, заплаха, лишаване от свобода се преследват с по-тежки наказания. Наказанията са високи. От 3 до 5 години за принуда заплаха, телесна повреда.

За убийство в условия на домашно насилие наказанието е лишаване от свобода до 20 години или доживотен затвор без право на замяна. Увеличават се и глобите за родител, който отказва бащата или майката да вижда детето си. Сега глобата е до 300 лева, но ще стане до 5 000 лева.