НОВИНИ

Жилищен блок в Пловдив намали такса сградна инсталация с 83%

28 домакинства в Пловдив успяха да намалят таксата си за сградна инсталация с 83%. Това стана след като семействата преустроиха тръбите за парно в общите части - от вертикален в хоризонтален тип. Така вече всеки един клиент е индивидуален и може по всяко време да се откаже от услугата.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:07, 13.02.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Блокът на ул. "Хан Кубрат" 8 в центъра на Пловдив е първият, в който се прави преустройство на сградната инсталация. Резултатът не закъснява. За януари всеки един апартамент ще плати такса за тръбите 3 лева и 84 ст. Докато миналата година сумата е била над 22 лева.

Георги Тошков, домоуправител: При нас до миналата година сградната инсталация се движеше до 42%. Ако кажем хипотетично, че 100 лева плащам парно, някъде 53 лева плащам за реална топлина, а 42-43 лева се плащат за това, че тръбите минават през стената, а какво отопляват, какво не отопляват - един Господ знае.

След преустройството общите щрангове, от които се захранват домакинствата, минават през стълбищните пространства.

Петър Костадинов, EVN - България: Преустройството на сградната инсталация отне общо, като работа, не повече от 20 дни. Вече ние много точно измерваме размера на сградната инсталация.

На входа на всеки апартамент има индивидуален топломер, който измерва енергията, която влиза в съответния имот. Стойностите могат да се следят по всяко време, а отчитането им става дистанционно.

Ангел Киров, EVN -Топлофикация: Уредите се отчитат ежемесечно в 0:00 часа на първо число и всъщност отпада необходимостта от изравнителни сметки. Клиентите получават реална сметка за реалната си консумация.

Преустройството на сградната инсталация е излязло по 377 лева на семейство. Според специалисти обаче, от спестените от такси средства инвестицията ще се възвърне за месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случайни минувачи спасиха майка и бебе от потъваща кола в Амстердам
Случайни минувачи спасиха майка и бебе от потъваща кола в Амстердам
Протестите на гръцките фермери в Атина продължават
Протестите на гръцките фермери в Атина продължават