НОВИНИ

Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%

Парното и топлата вода поскъпват от утре с между 18 и 38%. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание днес. Цената на тока също се увеличава с 1% за цялата страна. Докато комисията заседаваше, пред ведомството се събраха протестиращи.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:15, 07.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Комисията прие първоначално планираните от нея увеличения на цените. Най-много поскъпва парното в Плевен с 37,4% или с 17 лева и 50 стотинки на мегаватчас. За София увеличението е почти 23% или с почти 15 лева на мегаватчас. Според синдикатите тази корекция на отоплението ще повиши месечните ни разходи за отопление средно с 25 лева.

Увеличение с 1% ще има и при цените на тока за бита, за бизнесът електроенергията ще поскъпне средно с 1.

Докато комисията заседаваше протестиращи срещу шоковото поскъпване хора блокираха за час и половина столичния булевард "Дондуков".

- Не ми харесват как се вдигат процентите, това е комисия за енергийно регулиране, преди беше държавна комисия. Ние избираме парламент, парламентът избира нея. Без всякакъв контрол, може да направи всичко, което си иска. Ако видите протоколите на техните заседания, така сложно са изписани, че и грамотен човек не може да разбере.

- Неоправдано е това поскъпване и на парно и на всичките други неща. Газът се е увеличил с 14%, а те го повишават 29%. Просто няма логика. И в момента ми е трудно, сега не искам да говоря, че съм пенсионер, защото увеличенията засягат и млади и стари. Трудно ми е дори в момента, имаше едно облекчение някакво и сега го взимат двойно.

Парното, топлата вода и токът поскъпват заради повишената с близо 30% цена на природния газ от 1 април. Решенията на КЕВР за цените могат да бъдат обжалвани по съдебен път. Практиката досега показва, че това отнема между една и две години.

Доставчиците на ток вече обявиха нова кампания за самоотчет на електромерите. Топлинните счетоводители няма да правят извънредно отчитане, а ще смятат новите цени на парното и топлата вода чрез формула.

Очаква се енергийният регулатор да променя цените в края на юни. Всички топлофикации, производители на ток и доставчици на електроенергия са поискали още едно увеличение през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки зеленчуци ще ядем за Великден
Гръцки зеленчуци ще ядем за Великден
Турция подкрепи ракетните удари в Сирия
Турция подкрепи ракетните удари в Сирия