НОВИНИ

Парното и топлата вода в София са възстановени

Двете аварии на "Топлофикация" са отстранени и парното, и топлата вода в осемте южни квартала на София са пуснати. Близо денонощие аварийни екипи отстраняваха пробива на улица "Дойран". На студено останаха 20 хиляди домакинства в кварталите „Белите брези", „Стрелбище", „Красно село", „Гоце Делчев" и части от „Борово" и „Мотописта", "Лозенец" и центъра. По обяд трета спукана тръба остави за няколко часа без парно и топла вода част от "Лозенец". Аварията там също е отстранена.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:22, 22.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Близо денонощие отне на екипите да подменят 25 метра амортизирани тръби. Лошото им състояние е установено още при аварията в участъка преди десет дни, когато на студено останаха четири южни квартала.

Инж. Боян Паунов - директор на Дирекция "Експлоатация" - Топлофикация ЕАД: Тръбите са над 30 години. Не може да се каже, че са чак толкова много стари.Просто не е имало до момента проблеми в това трасе.
Елизабет Методиева - говорител на "Топлофикация": Темповете, с които подменяме трасетата, все пак това са и финанси, които трябва да отделим, са по-бавни.

Няма да има компенсация за абонатите, които живеят в засегнатите квартали, защото екипите са се справили в изисквания от Закона срок от 48 часа. Потребителите очакват пукането на тръби да продължи.

Богдана Лазарова: Големите, основните не са започвани още, защото имат още десетина години живот. Другите им е преминал животът, значи 80-те години са поставени. 25-годишен срок на живот. Тепърва ще започнат да гърмят аварии.
Ивета Минкова: Благодарение на това, че се запасихме с електрически печки през миналата авария, сравнително спокойно, но от стаята е трудно да излезе човек. Студено е, 13 - 14 градуса е температурата в спалня, без печка.

-мъж: Отопляваме се на духалки, печки, само, че токът стана тройно сега.

Потребителите се оплакаха и от високи сметки за парното за миналия месец. От "Топлофикация" обясниха, че тази година има увеличение на цената на топлинната енергия с 24% и посъветваха абонатите да се обърнат към топлинните счетоводители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да пътуваме безопасно и сигурно в навечерието на празниците?
Как да пътуваме безопасно и сигурно в навечерието на празниците?
Младите учени от БАН няма да получат увеличение на заплатите
Младите учени от БАН няма да получат увеличение на заплатите