Токът няма да поскъпва до края на годината, а газът ще се повиши от 1-ви октомври за битовите и стопански потребители, стана ясно след днешното заседание на КЕВР, на което бяха обсъдени новите цени на синьото гориво. Утре ще бъдат разгледани новите цени на парното. Регулаторът ще вземе окончателно решение в края на месеца.

От 1-ви октомври цената на газа се увеличава с 14% само за онези, които използват синьото гориво като суровина. За потребителите - домакинства и бизнес, повишението е значително по-малко.

Иван Иванов- председател на КЕВР: За потребителите, независимо дали са домакинства, или битови потребители или са бизнеспотребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%.

От КЕВР обясниха, че повишението на газа се налага заради високите котировки на петрола на световните пазари и курса на долара, върху които комисията не може да влияе.

Председателят на КЕВР заяви, че единственият начин цената на синьото гориво да не скача е да бъдат предоговорени условията с руската страна по продажбата на природния газ.

Иван Иванов- председател на КЕВР: Категорично трябва да се предоговорят условията между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" и считам, че такива преговори трябва да започнат буквално в следващите седмици.
Сериозно повишение на цените на парното в няколко български града

Сериозно повишение на цените на парното в няколко български града

Ще има сериозно повишение на цените на парното в няколко български града и минимално поскъпване на тока в страната от 1 юли. Това стана ясно, след кат...

Добрата новина е, че поскъпването на газа няма да се отрази върху цената на тока от 1 октомври.

Иван Иванов- председател на КЕВР: Към момента докладът е с решение да не се променя цената на електрическата енергия. Комисията чрез това свое решение до голяма степен потиска някои тенденции за повишаване на инфлацията. Ние в този случай се явяваме като стабилизиращ фактор.

Поскъпването на газа, обаче ще се отрази върху цената на парното. Сега скокът ще е между 3 и 9% , но за цялата година ще се повиши средно със 15%, след като на 1 юли цената вече беше увеличена със 7,3%. Така парното в Бургас скача с 22%, в Плевен - с 20%, в София с 16%.

На закрито заседание в петък регулаторът ще вземе окончателното решение за новите цени на газ, парното, които ще влязат в сила от 1 октомври.

​Топлата вода и парното може да поскъпнат със 7% от 1 юли

​Топлата вода и парното може да поскъпнат със 7% от 1 юли

Топлата вода и парното може да поскъпват със 7% от 1 юли. Очакват се и по-високи цени на тока. Точно с колко ще стане ясно на 1 юли, когато влизат в с...

© БНТ
Ще поскъпнат ли хлябът, млякото и месото заради новата цена на газа?

Ще поскъпнат ли хлябът, млякото и месото заради новата цена на газа?

Ще купуваме ли по скъпи хляб, мляко, месо и ще скочат ли сметките за парно и ток, ако КЕВР одобри поисканото увеличение на природния газ с нови 14% от...