Политическите партии ще върнат надвзетите от държавата субсидии за последните три години, до края на 2020 години. Това решиха окончателно депутатите с промяна на закона за политическите партии. Нито една парламентарна група не възрази срещу промяната.

Без дебати и спорове депутатите гласуваха на второ четене поправките в закона за политическите партии. Според тях всяка партия, която е получила повече от 11 лева на действителен глас, ще връща пари. По данни на Министерството на финансите става дума за обща сума от 14,6 милиона лева.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Аз мисля, че това беше абсолютно логично решение, и е очаквано от цялото общество. Наистина законът за политическите партии мина консолидирано, солидарно и с единомислие. Решението е взето, законът е гласуван, няма да има щета за бюджета от тази техническа грешка.

Вместо за действителен глас, партиите досега са получавали от министерството на финансите пари дори и за преразпределените гласове след изборите. Така вместо законовата субсидия от 11 лева, партиите са получили по над 13 лева на глас. Заради разликата се самосезира и прокуратурата, като в момента тече разследване. Нито една политическа сила днес не коментира по същество надвзетите от нея приходи, както и как точно се е получила тази хватка.

Валери Симеонов, Обединени патриоти: Човек казва нещо, когато го знае, като не го знам как да го кажа, мога ли например сега да кажа колко е населението на Шри Ланка, не мога да кажа.
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Би трябвало да се направи проверка, министерството на финансите би трябвало да даде малко по-точен отговор, какво и как е изчислявало през годините, ние сме имали кореспонденция с министерството на финансите малко по-назад във времето.

Партиите ще връщат субсидията доброволно или чрез прихващане по схема, решиха депутатите.

Филип Попов, БСП за България: Това да не бъде като наказание за тези партии, да им се намалява субсидията, а разликата от тази намалена субсидия до сто процента първият път 70%, после 50%, да отива на практика за покриването на дадената субсидия.

През следващата седмица се очаква народните представители да гласуват и намаляване на самата субсидия, като предложението на управляващите е тя да стане вместо 11 лева - 1 лев на действителен глас. Тази промяна обаче няма да важи със задна дата.

На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев

На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев

Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която...