НОВИНИ

Партия ГРОМ: Договорът с България вреди на македонския интерес

Лидерът на македонската партия Гражданска опция за Македония (ГРОМ) Стевче Якимовски заяви днес, че Договорът за добросъседство с България е изцяло отрицателен за македонците във всичките си ключови сегменти и че премиерът Зоран Заев иска да го подхвърли като „кукувиче яйце“, предаде агенция МИА. Партията участва на последните парламентарни избори в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ.

bnt avatar logo
от БТА
17:37, 27.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
партия гром договорът българия вреди македонския интерес
Стевче Якимовски, лидер на партия ГРОМ: Питаме откъде толкова радост у българската общественост от подписването на този противоречив договор? Тяхната радост идва от триумфа на отрицанието, умело опакован в договора за добросъседство с Македония.

Според него никъде в договора не се споменава македонският народ, който, както казва, според двете правителства като че ли не съществува, а „с договора се отказваме от грижата за македонското национално малцинство в България“. Якимовски вижда във формулиовките „трик“, поради това, че е записано „грижа за нашите граждани в съседните страни“.

;
Стевче Якимовски, лидер на партия ГРОМ: Господин Заев, да ви обясним: македонците в Пиринска Македония не са македонски, а български граждани, а според договора вие трябва да се грижите за македонските граждани, каквито почти няма в България. Това на практика означава, че вие се грижите за празно множество или изключително за туристите - македонски граждани, които се разхождат или са на почивка в България. В този противоречив договор тотално се отрича македонският език. Той се споменава най-отдолу в подписа на двете правителство в частта, в която пише, че ще се подпише на езика според конституцията, на македонски език. Тъкмо тук е цялостното отрицание. Или това означава, че имаме език само защото имаме конституция? Дали ако нямаме конституция, няма да имаме и език!

Според Якимовски най-големият удар трябва да нанесе т.нар. Комисия за утвърждаване на фактите от общата история, тъй като, както каза, „ако имаме обща история, се реализира тезата, която дълго се лансираше от България, за „един народ, две държави“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха спасителни постове на 17 неохраняеми плажа във Варна и областта
Откриха спасителни постове на 17 неохраняеми плажа във Варна и областта
Издирването на нападателите на колегата ни Иво Никодимов продължава
Издирването на нападателите на колегата ни Иво Никодимов продължава