В Испания изиграха партия шах, но .. с трактори! Как точно селскостопанските машини се вписват в иначе тихата игра и каква е идеята на нестандартната инициатива - разказва Теодора Гатева.

Полето е разчертано, фигурите са строени, играта започва!

На мястото на познатите черни и бели фигури обаче има трактори и комбайни! А шахматната дъска е заменена с истинско поле от квадрати, само че размерът му 25 хиляди квадратни метра! Действието се развива в испанския град Инойоса.

Андрес Лазаро, фермер: Използваме трактори и комбайни, за да реабилитираме селско-стопанство и местният бит. Регионът е един от най-пустеещите в света и искаме да покажем ролята на онези, които са останали тук, за да живеят и работят.

Реално се играе от двама младежи - на обикновена шахматна дъска. Ходовете им се предават с помощта на уокитокито, а специални коли указват пътя на селскостопанската техника, която влиза в ролята на Царици, пешки, топове, коне.

Нестандартната партия шах се провежда за втора поредна година и организаторите й се надяват, тя не само да се превърне в традиция, но и да привлече млади хора, които имат желание да обработват земя. Повече от 3 000 души от цял свят наблюдаваха тазгодишната надпревара, която беше спечелена от кубинеца Артуро Фернандез.