НОВИНИ

Партия шах с трактори

В Испания изиграха партия шах, но .. с трактори! Как точно селскостопанските машини се вписват в иначе тихата игра и каква е идеята на нестандартната инициатива - разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:30, 22.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Полето е разчертано, фигурите са строени, играта започва!

На мястото на познатите черни и бели фигури обаче има трактори и комбайни! А шахматната дъска е заменена с истинско поле от квадрати, само че размерът му 25 хиляди квадратни метра! Действието се развива в испанския град Инойоса.

Андрес Лазаро, фермер: Използваме трактори и комбайни, за да реабилитираме селско-стопанство и местният бит. Регионът е един от най-пустеещите в света и искаме да покажем ролята на онези, които са останали тук, за да живеят и работят.

Реално се играе от двама младежи - на обикновена шахматна дъска. Ходовете им се предават с помощта на уокитокито, а специални коли указват пътя на селскостопанската техника, която влиза в ролята на Царици, пешки, топове, коне.

Нестандартната партия шах се провежда за втора поредна година и организаторите й се надяват, тя не само да се превърне в традиция, но и да привлече млади хора, които имат желание да обработват земя. Повече от 3 000 души от цял свят наблюдаваха тазгодишната надпревара, която беше спечелена от кубинеца Артуро Фернандез.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тютюневите складове ще бъдат възстановени - смята министър Вежди Рашидов
Тютюневите складове ще бъдат възстановени - смята министър Вежди Рашидов
220 деца се събраха на първия Международен баскетболен лагер в Габрово
220 деца се събраха на първия Международен баскетболен лагер в Габрово