Бразилската лява Партия на трудещите се на Дилма Русеф поиска предсрочни избори след спорния импийчмънт на досегашната президентка, която обяви, че се връща в южния град Порто Алегри, предаде Франс прес. "Ще продължим да осъждаме държавния преврат. Срещу едно узурпаторско правителство смятаме, че единственият начин да възстановим демокрацията е чрез народния вот", заяви на пресконференция в Сао Пауло председателят на партията Руи Фалсао. Импийчмънтът на Дилма Русеф в сряда сложи край на 13 години управление на Партията на трудещите се в Бразилия.

© БТА

Дилма Русеф обяви, че в следващите дни ще напусне столицата Бразилия и ще се върне да живее в Порто Алегри, откъдето изгради политическата си кариера и където е запазила скромен апартамент. "Няма да оставам в Бразилия, ще отида в Порто Алегри", обяви 68-годишната бивша президентка на среща с чуждестранни журналисти. Тя уточни, че преместването ще стане в началото на следващата седмица.

Порто Алегри е столица на щата Рио Гранди до Сул. Там живеят дъщерята на Дилма Русеф Паула и внуците ѝ Габриел и Гилерме. Русеф заяви, че няма дългосрочни планове, но няма да се оттегли от обществения живот, предаде Асошиейтед прес. "Нямам политически планове за заемане на длъжност, но планирам да се противопоставям на това правителство", каза тя и заяви, че ако досегашният вицепрезидент Мишел Темер, който ще довърши мандата ѝ до края на 2018 г., не управлява с програмата, с която двамата бяха избрани през 2010 и 2014 г., хората ще приемат правителството му за нелегитимно.

Основни партии в бразилската управляваща коалиция обжалваха пред Върховния съд решението на Сената да позволи на Дилма Русеф да запази правото си да заема държавни и обществени длъжности, предаде Ройтерс. В сряда Сенатът реши да отстрани Русеф от президентския пост за манипулиране на федералния бюджет с цел прикриване на същинското състояние на затруднената бразилска икономика. В неочаквано отделно гласуване обаче сенаторите спестиха на лявата лидерка осемгодишната забрана да се кандидатира за изборни длъжности или да заема правителствени постове, която е предвидена в конституцията.

Поради това във Върховния съд бяха внесени обжалвания на втория вот от Социалдемократическата партия, от партия "Демократи" и Бразилската социалдемократическа партия и от Зелената партия. Решението на Сената изглежда отразява неловкостта на сенаторите дали подправянето на бюджетни данни, за което Русеф бе свалена от власт, наистина е било достатъчно основание за импийчмънт. Отмяна на вота, който съхрани политическите права на Русеф обаче е малко вероятна, тъй като той бе допуснат от председателят на Върховния съд Рикардо Левандовски, който ръководеше процеса по импийчмънт на президентката в Сената, отбелязва Ройтерс.