Партията "Слуга на народа" печели 41,5% от гласовете на предсрочните парламентарни избори за Върховна Рада на Украйна. Това сочат резултатите на украинската централна избирателна комисия след обработката на почти 10% от протоколите.

Кандидатите на "Слуга на народа" побеждават в 107 от общо 199-те едномандатни избирателни района на изборите за Върховна Рада, сочат данните на централната избирателна комисия.

На второ място е "Опозиционна платформа", на трето е партията на бившия президент Петро Порошенко, на четвърто е тази на бившия премиер Юлия Тимошенко, а на пето - на рокзвездата Святослав Вакарчук. Именно на последния Зеленски предложи коалиция.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Нашето предложение към господин Вакарчук беше отправено още в началото на моята президентска кампания и да - той е добре дошъл. Каним с удоволствие Вакарчук за разговори. Той е ново лице.

Лидерът на украинската партия "Глас", певецът Святослав Вакарчук, постави условия за участието на политическата си сила в бъдещи коалиции във Върховната рада.

По думите му, коалиция може да бъде съставена само на основата на коалиционно споразумение. Вакарчук е категоричен, че няма да отстъпи от това Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО, законът да е за всички, а икономиката - без олигарси.

Партията на Зеленски е големият победител на изборите в Украйна

Партията на Зеленски е големият победител на изборите в Украйна

Партията на украинския президент Володимир Зеленски е големият победител в днешните извънредни парламентарни избори. Според резултатите от екзит пол "...