НОВИНИ

Партньорски служби уведомили България за ударите в Сирия

България е получила информация за бомбардировките над Сирия в петък вечерта първо от партньорски служби, а след това и от Военното разузнаване, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той призова да не се търсят нови линии на разделение между правителството и президента по темата Сирия.Командващият Съвместното командване на силите на НАТО ген. Къртис Скапароти, който е на посещение у нас, заяви, че България и сега допринася много за колективната отбрана. За българския принос в НАТО и за модернизацията на армията ни -разказва Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
18:58, 17.04.2018
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са получили информация за бомбардировките над Сирия между 21 и 22 ч. в петък вечерта по линия на натовски партньорски служби, обясни военният министър. Така той коментира думите на президента Радев. На въпрос дали неподаването на информация към България за ударите в Сирия означава, че нашите съюзници ни нямат доверие, президентът каза, че това всъщност ясно показва коя държава с какъв военен капацитет разполага.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Критики е лесно да се дават, истината е, че съюзниците ни са информирали за един по-дълъг период - в рамките на 72 часа. Но конкретната информация... Лично аз и премиера получихме от служба "Военна информация". Не виждам основания за критики в това отношение.
;

Дали и от кого е бил уведомен и президентът, Каракачанов не знае. От президенството съобщиха за „По света и у нас“, че Радев е получил информация за удара в Сирия от българските служби. За думите на президента, че правителството не е съгласувало позицията за Сирия с него, военният министър отговори:

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Позицията ни по отношение на Сирия, както виждате, беше изключително балансирана и, как да кажа, с основен акцент върху това, да се търси политическо решение на кризата в Сирия, която продължава вече 6-а година. Не виждам защо, по този въпрос аз не знам президентът да има различно мнение.

Дали държавите-членки ще увеличат ангажиментите си към НАТО след ударите в Сирия, тепърва ще се решава, заяви и Върховният командващ Съюзното командване на НАТО ген. Къртис Скапароти, който се срещна с президента Румен Радев, с военния министър и с началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

;

Какъв да бъде приносът на всяка държава в рамките на НАТО, е суверенно решение, заяви генерал Къртис Скапароти, и даде висока оценка за ролята на България в колективната сигурност и отбрана.

ген. Къртис Скапароти, командващ Съюзното командване на НАТО за операциите: По отношение на България, това също е изцяло национално решение, но високо оценявам подкрепата и приносът, който България дава към силите на НАТО.
ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: 2018 година увеличихме участието си в КФОР с 50%, а в "Решителна подкрепа" - с около 50 човека увеличихме мисията и мисля, че на този етап това е достатъчно.

Два дни преди Консултативния съвет за национална сигурност при президента за заплахите пред сигурността и състоянието на Въоръжените сили, военният министър Красимир Каракачанов подписа двата проекта за закупуване на изтребител и нова пехотна машина. Проектите трябва да минат през съгласуване, а след това ще бъдат разгледани в Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха престижните награди Пулицър
Връчиха престижните награди "Пулицър"
​Защо беше удължен с месец срокът на временната комисия за сделката с ЧЕЗ?
​Защо беше удължен с месец срокът на временната комисия за сделката с ЧЕЗ?