НОВИНИ

Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при извеждане на животните

Новото изискване е част от наредба на земеделското министерство за прилагане на т. нар. „хуманно отношение към животните".

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
14:21, 21.10.2018
6521
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Георги Иванов от врачанското село Крапец отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка сутрин в осем часа. С удивление чува, че вече трябва да води и дневник за свободното отглеждане на добитъка.

Сутрин като излизаш, броиш ли ги колко са точно?

Георги Георгиев: - А, не, не всяка сутрин, веднъж в месеца. Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете, трябва да нося тетрадката.

Смешно ли ти се вижда?

- Глупава работа, тетрадка да носим.

Ветеринарите обаче казват, че зад привидно неуместното изискване към пастирите се крие важен проблем. Т. нар. хуманно отношение към животните, част от което е и дневната паша на открито, е всъщност грижа за здравето на хората, които консумират животинските продукти.

д-р Мирослав Първанов, ветеринар: ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави - разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това.

На същото мнение е и пастирът, чиито работен ден продължава по 12 часа в жега и студ.

Георги Иванов, пастир: Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде!

Кой обаче ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите? Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните във Враца разполага само с 33 лекари, които отговарят за хиляди стопанства, коментират от местната структура на агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бък - кучето, което стана герой по софийските улици
Бък - кучето, което стана герой по софийските улици
Нова имунотерапия дава надежди в борбата с рака на гърдата
Нова имунотерапия дава надежди в борбата с рака на гърдата