Отбраната на връх Шипка е един от най-ярките епизоди в Освободителната война. Това каза Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в слово, което произнесе на връх Шипка.

© БТА

По думите му 140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините-освободители не изчезват от народната памет и всяко следващо поколение на православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива историята на Освободителната война. Според него причина за това е уникалният жертвен характер на тази война.

"Няма по-голяма любов отколкото тази, която полага душата си, за свободата на другите", каза патриарх Кирил, допълвайки, че хиляди руснаци са отдали живота си за спасението на хора, с които имат обща православна вяра.

Руският патриарх изтъкна, че на едно такова място като връх Свети Никола не може да не се усети особеното благоволение. Той се надява проявилата се преди 140 години духовна връзка между народите на Русия и България да остане нерушима през всички времена и да намери израз в братското единомислие. "Да запазим православните ценности и православните традиции на нашите предци", призова патриарх Кирил. Московският и на цяла Русия патриарх приветства всички присъстващи със забележителната годишнина.