НОВИНИ

Патриарх Кирил огорчен, че ролята на Русия в Освобождението се размива

Преди да отлети за Москва патриарх Кирил каза, че е огорчен от официалната реторика на представителите на българската държава, които поставят наравно с Русия и други държави в приноса им за Освобождението на България. Патриарх Кирил изрази надежда този "негативен политически контекст" да отмине, а да останат ценностите на общата ни история.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:04, 04.03.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

По-рано руският патриарх отслужи тържествена съборна литургия с българският патриарх Неофит в катедралния храм "Св. Александър Невски". Той се срещна с президента Румен Радев и посети Руската църква.

На летище София и минути преди да отлети за Москва, руският патриарх каза, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Когато поисках да открия откъде идва тази странна история разбрах - защото финландски полк е взел участие във Освободителната войната. Това е бил полк на руската гвардия, разквартирован във Финландия, имало е такива и в Полша. Но в историята на Финландия и Полша я няма страницата с Освобождението на България.То е записано с кървави букви в историята на Русия. С никаква политическа коректност не може да се оправдае лъжливата историческа интерпретация.

Патриарх Кирил каза, че това е главното му послание към народа и управниците на България, но се надява този негативен политически контекст да отмине, а да останат ценностите на общата ни история.Той подчерта, че най-светлата страница от посещението му е Шипка, където са се вели само български и руски знамена, а не полски, финландски и румънски. По-рано днес той отслужи съборна света литургия с българският патриарх Неофит. На нея присъстваха митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви.

Неофит, патриарх Български: Вашето и на всички наши гости от братска Русия присъствие сред нас днес е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между православните ни народи и църкви.

"Светът, в който живеем днес е все повече обезверен, каза още патрирах Неофит, това изправя нашите църкви пред нови опасни предизвикателства. В единството е залогът за нашата сила, трябва да го пазим и да не позволяваме подривни сили да го рушат." Руският патриарх пък говори за победата в Освободителната руско-турска война.

Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Войната заплашваше да легне като тежко бреме над Русия, да се изострят отношенията с Европа, но страданието на единоверния български народ потресоха тогава нашия народ и Русия тръгна да защити България, презирайки собствено си благополучие и политическата изгода от невмешателство в конфликта.

Патриарх Неофит подари на своя събрат кръст и енголпие, а патриарх Кирил - икона на Св. Богородица Смоленска. По-късно руският патриарх се срещна с българския президент Румен Радев. Президентът е казал, че България е признателна за всеки войн, сражавал се в руската армия и загинал за България, независимо от неговата националност.

А патриарх Кирил е оценил високо ролята на президента за недопускане на преиначаване на истината за Освободителната война и е помолил да се съхранява паметта на загиналите руси и българи независимо от политическата конюнктура. В края на визитата си патриарх Кирил се поклони пред гроба на свети Серафим Соболев, който беше канонизиран преди две години от двете църкви - руската и българската.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукери изгониха злото в Широка лъка
Кукери изгониха злото в Широка лъка
​Опозиция и управляващи в политическа схватка заради сделката с ЧЕЗ
​Опозиция и управляващи в политическа схватка заради сделката с ЧЕЗ