НОВИНИ

Патриарх Неофит: Богородица дава сила и защита на всички ни

Българската православна църква отбелязва Успение Богородично. Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския. Много миряни от вчера се стекоха към светите обители, за да се поклонят пред Дева Мария и да се помолят за здраве. Богослуженията започнаха още снощи. Лично негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:05, 15.08.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
Патриарх Неофит: Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство - небесно, защита на нашия живот и напредък в благочестието и добродетелите на Християнството. Бог е милостив и състрадателен. Да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както Света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа.
;

БНТ: Ваше Светейшество, благодарим ви, че приехте нашата покана да ни споделите няколко думи, свързани с празника. Кое е най-важното, което трябва да помним в днешния ден, когато се отправим към църквите, към храмовете?

Патриарх Неофит: Празникът на света Богородица и нейното Успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство небесно, защита на нашия живот и напредък в благочестието и добродетелите на християнството. Бог е милостив и състрадателен и когато види нашето усърдие да живеем честно, благочестиво, с много добри постъпки, които ще успокояват и ще дават надежда на нашия живот, да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни, да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа.

БНТ: Подложени сме на все по-големи изпитания, за какво се молите вие сега, когато бежанската вълна минава през България, Европа, е жертва на радикализация?

Патриарх Неофит: Струва ми се, че трябва да вярваме в доброто. Да направим тъй, че тези, които идват с недобри намерения в нашата страна, да бъдат превъзпитани така, че да станат нови хора. Защото, както Спасителят казва Бог не иска смъртта на грешния, но да се обърне и да бъде живот. Всеки, който е срещу нас, е наш ближен, а още е казал Спасителя като себе си. Това и като послание ще изпратим на нашите вярващи българи, православни християни.
БНТ: Трябва ли да се обединят християните в Европа, да се обединим под някаква форма, за да може да сме по-силни срещу трудностите, които несъмнено има на континента?
Патриарх Неофит: Казал е Божественият Спасител желая всички да бъдат едно, в Неговото име. Това е толкова ценно, единството на християните и на човеците с добра и блага воля, че всички трябва да се стремим към единството, което Господ ни е завещал и което е толкова необходимо за един спокоен живот с напредък във вяра и благочестие.
БНТ: А защо ние трудно да сме единни, винаги всеки иска, гордостта ли е проблемът да сме единни и съжалявате ли, че не отидохме на Всеправославния събор?
Патриарх Неофит: Единството се постига трудно, но то е много ценно за нашия живот, както в Църквата, така и в държавните органи. Да се постигне онова съвършенство, което дава сили на всеки да гради със своя принос живота. А това, че този събор всеправославен, в който няколко от православните църкви не взеха участие, включително и нашата, дава възможност да се огледат още веднъж обстойно нещата, които бяха включени в темите на събора, и да се постигне онова, което е необходимо на Църквата и обществото ни.
БНТ: Тоест сме готови за диалог и сме отворени?
Патриарх Неофит: В Светото православие винаги е имало диалог и ако някои неща са се постигали по-трудно, с по-големи трудности, има начини да постигнем единство, такова, каквото е необходимо на Църквата и на хората, за да живеят спокойно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни КПП-та ще ни пазят от мигрантския натиск
Мобилни КПП-та ще ни пазят от мигрантския натиск
​Любомир Дацов: Българските банки издържаха стрес-теста с много добри резултати
​Любомир Дацов: Българските банки издържаха стрес-теста с много добри резултати