НОВИНИ

Патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия

Съборна тържествена литургия отслужиха в храм-паметника "Св. Александър Невски" двамата патриарси - българският Неофит и руският Кирил. Посещението на руския патриарх Кирил ще продължи днес със среща с българския президент Румен Радев, след което ще посети и Руската църква "Свети Николай".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова БТА
12:13, 04.03.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

На литургията присъстваха много митрополити, епископи и свещеници от двете православни църкви. В храма имаше и много миряни. Двамата патриарси произнесоха и слова, като в тях отново увериха за топлите и близки връзки между двете православни църкви и двата православни народа. Преди това беше произнесено и патриаршеско и синодално послание от епископ Герасим по случай националния ни празник - 3 март.


епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод: "Величаем неизповедимия Божи промисъл и скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди знайни и незнайни воини, който оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини."
;

С благоговеен трепет и с духовна радост извършихме в този дивен ден великото тайнство на Божествената евхаристия, а радостта ни беше още по-голяма, защото направихме това в благословеното и благодатно съслужение с обичния и скъп на сърцето ни и наш в Христа брат - Светейшия Кирил - патриарх на Москва и на цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнината от Освобождението на България от вековно иго, каза в словото си патриарх Неофит.

Той отправи към руския патриарх дълбока благодарност за това, че са заедно в тези паметни дни. "Вашето и на всички наши скъпи гости от братска Русия присъствие сред нас е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми връзки между нашите православни народи и православните ни църкви", с тези думи се обърна към патриарх Кирил българският патриарх. Той припомни, че днес, когато Българската православна църква празнува началото на своето историческо съществувание, всички обръщаме нашия духовен взор във времето, когато са се полагали основите на християнството сред славянските народи.

Светът, в който живеем днес е секуларизиран и все повече обезверен, и изправя нашите православни църкви и православната ни съвест пред още по-нови и по-опасни предизвикателства и изпитания, в условията на които всички ние сме призовани да бъдем верни пастири на своето стадо, отбеляза патриарх Неофит. В края на словото си той изрази увереност, че "Бог, като вижда нашето общение и единомислие, всякога ще благоволи над нас и щедро ще ни изпраща своята благодат, и своята помощ и божествена подкрепа в общото ни дело - на нивата на Светото православие".

Българският патриарх отправи и благослов в храма: Божията любов и неговата велика милост, и общението на Светия дух да бъдат с всички нас, с православните ни църкви и с братските ни православни народи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Рим: Няма яснота какво ще изберат италианците
От нашите пратеници в Рим: Няма яснота какво ще изберат италианците
Протест в Пловдив в подкрепа на задържания лекар за убийство
Протест в Пловдив в подкрепа на задържания лекар за убийство