НОВИНИ

Патриарх Неофит навършва 71 години

Молебен за здравето на българския патриарх Неофит бе отслужен в Троянския манастир. Днес патриархът навършва 71 години. Той оглави Божествената света литургия в храма "Успение Богородично" в Светата обител.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:41, 15.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
патриарх неофит навършва години

В службата участваха митрополити и други духовници на Българската православна църква. В храма присъстваха и представители на местната власт, народни представители, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и миряни.

От името на митрополитите на Българската православна църква, ловчанският митрополит Гавриил отправи поздравителни слова към патриарха. "От избирането ви начело на Българската православна църква вие се утвърдихте като истински духовен водач на православния български народ като във всичките си дела се ръководите от мисълта за благото на поверените ви от Бога души. С думи и най-вече с личен пример наставлявате и подкрепяте нуждаещите се.

Призовавате към състрадание, насърчавате към любов към ближния, взаимопомощ и разбирателство. Честити сме да имаме във ваше лице молитвен застъпник и първосветител. Вие сте пример за всички нас да живеем и да се трудим със съзнанието за огромната отговорност, която носим пред Бога за всяка наша дума, решение и дело", заяви митрополитът, който припомни живота и делото на патриарх Неофит.

Негово светейшество получи поздравление и от името на Софийската митрополия. Поздравителен адрес от името на министър-председателя Бойко Борисов прочете областният управител на Ловеч Ирина Митева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва санирането на блокове във Варна
Започва санирането на блокове във Варна
Земетресение беше усетено по високите етажи на Варна
Земетресение беше усетено по високите етажи на Варна