Българският патриарх Неофит навършва 73-години. Личният си празник той отбеляза в Троянския манастир, където започва неговият монашески път. Беше отслужена Света литургия, водена от най-възрастния митрополит - Григорий, както и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на патриарха.

Дни преди рождения си ден патриархът призова всички, които желаят да изразят уважението си към него, да участват в дарителската кампания за набирането на средства за купуването на апарат за столичната болница "Шейново", жизнено необходим за диагностиката на пациенти с тежки усложнения.

патриарх Неофит: Това е скромно предложение. Каквато нужда имат от нашата помощ, доколкото е възможно ще дадем възможност всички да почувстват радостта на днешния празник.

На своя рожден ден патриархът пожела много здраве на целия български народ.

патриарх Неофит: Да празнуваме днешния радостен ден. За много години. Радвайте се на това, което Бог ни е благословил и Света Богородица да бъдат с нас в тази светиня. За много години.

Духовници и миряни поднесоха своите пожелания към Негово светейшество за здраве и дълголетие.

Антоний, Западно и средноевропейски митрополит: Бог да му дава крепко здраве, бодрост духовна и най-вече да бъде все така обединител на Светия Синод и да ръководи църквата за благото на българския народ.

Ивелина Узунова: С добрия си пример да укрепва вярата ни в православието и в доброто.

Патриарх Неофит освети обновеното Антимово крило на Троянския манастир, което е реставрирано с отпуснати миналата година 500 хиляди лева от правителството.

© БТА
Премиерът Борисов поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден

Премиерът Борисов поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Негово Светейшество българския патриарх Неофит по случай рождения му ден.