НОВИНИ

Патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София

Българският патриарх Неофит откри днес нов православен медицински център в София.

bnt avatar logo
от БТА
21:35, 22.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още
патриарх неофит откри нов православен медицински център софия

Идеята за създаването на центъра е на д-р Елена Станчева и е съвместен проект на Софийската Света митрополия и православното сдружение "Св. Марина".

Центърът бе открит с тържествен водосвет от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата.

Патриарх Неофит се обърна към присъстващите: "Православният Медицинският център, който много желаехме, е вече факт. Тук ще работят добри специалисти и всеки, който почувства необходимост, ще получи помощ от ръката на вярващ човек, от лекар, който ще му вдъхне надежда за бъдеще."

Медицинският център "Гина" е здравно заведение за извънболнична медицинска помощ. Той ще работи съвместно със Софийска Света митрополия, като в него ще могат да получават медицински грижи свещеници и монаси от Софийската епархия, а и от Българската църква, се посочва в съобщението.

Центърът работи и със Здравната каса, а инициаторите обещаха скоро да се започне и процедура по осъществяване на безплатни прегледи веднъж месечно за социално слаби хора. Освен духовници в центъра ще могат да се лекуват ученици от Софийската духовна семинария, както и студенти от Богословския факултет. "Освен свещениците и хората, трудещи се в Църквата, всеки един, който дойде, може да получи медицинска помощ", отбелязват организаторите.

В момента православният медицински център разполага с 12 специалисти, а до края на годината ще бъдат привлечени още четирима. В него има и трима общопрактикуващи лекари и ще се извършват апаратни и инструментални изследвания.

Центърът, който се намира на ул. "Княз Борис Първи" 14, работи в партньорство и с близката до него Военномедицинска болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола в насрещното причини тежка катастрофа в столицата
Кола в насрещното причини тежка катастрофа в столицата
САЩ ликвидираха водача на талибаните в Афганистан
САЩ ликвидираха водача на талибаните в Афганистан