Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава да пребъдват. Това каза в словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който отслужи панихида и благодарствен молебен по случай 141 години от Освобождението на България.

© БГНЕС

„Връщаме се назад във времето, когато в порива на свободния дух, нашите достойни и славни предци, подкрепяни от братя по вяра, успяха да увенчаят вековната борба на православния ни народ и да възстановят изгубените някога духовна и политическа българска свобода.

С благодарност и признателност днес православна България отново свежда глави в дълбок поклон пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои на нашата свобода, възкресявайки техните светли образи и свещено дело. В спомена за стореното от тях се вдъхновяване за още по-всеотдайни усилия и всекидневен усърден труд, за оделотворяване на техните завети към поколенията и за още по-голям духовно-културен и държавно-творчески възход на скъпата ни Родина.

Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българската свобода!”, каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

„Нека Всемилостивият Бог благоволи и занапред към православния ни народ и към нашето земно отечество, за чието освобождение бяха положени толкова много усилия и бе пролята българска и братска кръв.

Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава да пребъдват и се утвърждават в Божията любов, в християнската вяра и надежда, и всички ние заедно да принасяме изобилен плод на духовност, просвета и култура, като продължаваме да градим своето бъдеще върху положените от нашите предци здрави и дълговечни основи.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!”, заяви на връх Трети март патриарх Неофит.

Въпреки лошото време стотици българи се изкачиха на връх Шипка

Въпреки лошото време стотици българи се изкачиха на връх Шипка

Правото на самостоятелно съществуване на нашата страна идва след дълги битки и невероятна саможертва на българските опълченци и руските, румънските и...