НОВИНИ

Патриарх Неофит оглави тържественото богослужение за Второ Възкресение

В неделя на Великден Евангелието се чете на различни езици. Църковният празник е известен като Второ Възкресение, защото за втори път след полунощ се четат текстове, които разказват за възкресението на Божия син. Патриарх Неофит благослови българите и оглави тържественото богослужение в митрополитската катедрала "Света Неделя".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:03, 08.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

След тържественото Пасхално богослужение в полунощ, днес по обед във всички православни църкви в страната се отслужва Второ Възкресение. Стотици дойдоха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, за да се преклонят пред саможертвата и възкресението на Божия син и пожелаха на най-светлия празник:

Много успехи, живи и здрави.Това е най-важното, всичко се постига след това.
Много любов, да бъдат единни и да вярват, че всичко ще бъде добре.
Много здраве, щастие, успех във всяко начинание. А на младите - късмет.
;

Днешното богослужение се нарича Второ Възкресение, защото за втори път след полунощ се четат евангелските текстове за Възкресението на Божия син. За разлика от снощи, когато в тестовете се говори как жените мироносици откриват празния гроб на Иисус Христос, днес в тях се разказва за появата му пред неговите ученици и за неверието на апостол Тома. За това, че той иска да пипне нозете и ръцете на Божия син и за думите на Спасителя: „Тома, ти видя и затова повярва, блажени са онези, които не са видели и са повярвали“. Днес Евангелието беше прочетено на 10 различни езика като символ на единението на Църквата.

Черковнославянски, български, латински, гръцки, руски, английски, немски, френски, румънски и иврит.

;

В патриаршеското и синодално пасхално послание Патриарх Неофит призова да вървим по стъпките Христови, за да се удостоим с вечния живот.

+Неофит, Патриарх Български: Всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца. Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите господ наш Иисус Христос да бъдат с всички Вас! Христос Воскресе! Воистина Воскресе!


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Започна гласуването на парламентарните избори в Унгария
От нашите пратеници: Започна гласуването на парламентарните избори в Унгария
Стачка на френските железничари  отново предизвиква хаос
Стачка на френските железничари отново предизвиква хаос