Българският Патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в София. Традиционно на Йордановден бойните знамена и знамената-светини се поръсват със светена вода. На церемонията присъства и президентът Румен Радев.

На Богоявление - един от най-тачените християнски празници и най-големият празник, свързан с водата и Великото водоосвещаване. Пред паметника на Незнайния войн тържествено бяха осветени бойните знамена и знамената-светини. Освети ги епископ Герасим, секретар на Светия синод в присъствието на българския патриарх Неофит и на президента и главнокомандващ Румен Радев. На церемонията присъстваха и военният министър Красимир Каракачанов, много депутати, военни и граждани. Президентът прие почетния строй на представителните части на армията и положи венец пред паметника на Незнайния войн. А словото беше на патриарх Неофит.

Неофит, Патриарх Български: Нека поръсването с богоявленската вода на знамената на българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, цялостта и независимостта на нашата обична майка България.

Ритуалът по освещаване на бойните знамена датира от времето на цар Симеон Велики, от далечната 917 година, когато преди битката при Ахелой бойните знамена били поръсени за победа. Ритуалът е забравен по време на социализма и е възобновен през 1993 година.

Днес празничният ден започна с тържествени литургии в църквите в цялата страна, света Василиева литургия беше отслужена и в катедралния храм.

На днешния ден Иисус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител и за първи път пред света се явила Светата троица- отец, син и светия дух. Празникът е свързан и с Великото водоосвещаване. Затова след литургията, в храма патриарх Неофит извърши и Велик Богоявленски водосвет и именно с тази светена вода бяха поръсени бойните знамена и знамената светини.

Днес празнуват и много българи - над 140 000 души, които носят имената Йордан и Йорданка.

Честито на всички именници!