НОВИНИ

Патриарх Неофит се срещна с еврейската общност в България

Като историческа бе определена днешната среща между Българския патриарх Неофит и представителите на еврейската общност в България.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:02, 16.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Основна тема на разговора беше делото на църквата ни по спасяването на българските евреи и номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир, която бе обявена през януари.

Председателят на "Шалом" Александър Оскар изрази огромната благодарност на евреите за смелата безпрецедентна постъпка на Синодалните архиереи от онова време. В отговор патриарх Неофит заяви, че водени от християнските добродетели нашите предшественици са извършили това дело, което свързва израелския и българския народ, и ще ги свързва и занапред.

Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит: Много сме щастливи и благодарни, че в този ден можем отново да припомним на цялата общественост в България за ролята на БПЦ в едно трудно време, когато не е било толкова лесно да се противопоставиш на силните на деня.
Д-р Александър Оскар - председател на организацията на евреите в България "Шалом": Ние ще положим усилия както в България, така и по света делото на БПЦ да стане достояние и по възможност всеки един, който е направил нещо за спасението на българските евреи да получи своето признание.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверките в Топлофикация София продължават
Проверките в "Топлофикация София" продължават
Кметът на Пловдив няма да отстранява заместника си Димитър Кацарски
Кметът на Пловдив няма да отстранява заместника си Димитър Кацарски