НОВИНИ

Благодатният огън пристигна в България

Тази вечер Патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение в катедралата "Александър Невски". Благодатният огън от Ерусалим вече е в София.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:19, 27.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На Велика събота, в навечерието на празника на празниците, както го нарича църквата, въпреки лошото време правителственият самолет успя да кацне на летище София и да донесе от Йерусалим Благодатният огън.

Благодатният огън - символът на вечността, мира и на новото начало - вече е в България. Той пристигна от храма "Възкресение Христово" на Летище София, а в момента е тук в Синодалната палата.

За православните днес е по-особен ден - между тъгата на Разпети петък и очакваната радост от Възкресението. Богословите наричат днешния ден "Тишината на Бога".


;

Всяка година в Ерусалим множество поклонници се събрат в очакване на огъня. Запалването му става по свръхестествен начин, то е истинско чудо. А в първите минути от запалването си той не изгаря при допир.

Свещеници и миряни от епархиите очакваха огъня на летище София, за да стигне до всички краища на страната за богослужението за Великден.

Малко преди полунощ с литийно шествие благодатният огън ще бъде отнесен от Синодалната палата за богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски".

В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да възвести Христовото възкресение.

;

А светлината е един от символите на божествената същност. В различни времена огънят е бил наричан - "Светата светлина" , "Божественото светоявление" или "Благодатният огън", както е известен и днес у нас.

Българската църковна делегация тази година беше водена от Старозагорския митрополит Киприян.

Киприян, Старозагорски митрополит: Нека Благодатният огън да бъде за мир на всички ни в нашата православна, обична България, всеподателят Бога да ни закриля, да ни вдъхновява, да ни дава духовно изпълнение в православната ни истина, за да можем с радост и ние да се поздравим с пасхалният поздрав Христос Воскресе! Воистина воскресе!

За първи път до Йерусалим с българската делегация пътува и епископ Яков от Македонската православна църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава очистването на водата в Генерал Тошево
Продължава очистването на водата в Генерал Тошево
След бурята: Паднали дървета и наводнени пътища
След бурята: Паднали дървета и наводнени пътища