НОВИНИ

Патриотичeн фронт: Предаванията на БНТ и БНР да са само на български език

Парламентарната група на Патриотичния фронт внесе законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията, който цели да "приведе разпоредбите на Закона за радиото и телевизията в съответствие с чл. 3 и чл. 36 от Конституцията". Това съобщиха от ПГ на Патриотичния фронт..

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:31, 20.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
патриотичeн фронт предаванията бнт бнр български език

В мотивите е записано, че "с посочените конституционни норми се регламентира, че официалният език в републиката е българският и изучаването и ползването му е право и задължение на българските граждани."

Народните представители от ПГ на Патриотичния фронт предлагат да бъде заличено, че програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин. Според вносителите, подобна разпоредба е в разрез с конституционното задължение на всеки български гражданин да изучава и ползва български език.

Подобни са и причините за второто предлагано изменение в чл. 49, ал. 1, установяващи задължението на БНР и БНТ да създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

"Ние смятаме, че подобни предавания трябва да бъдат единствено на официалния език в републиката - български", аргументирал се е председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов при внасяне на мотивите. Той е добавил, че съществуващата сега редакция на изменяните разпоредби по никакъв начин не насърчава българските граждани, за които българският език не е майчин - да го изучават и ползват.

В заключение народните представители от ПГ на ПФ посочват, че за прилагането на предлаганите промени не се изискват финансови средства. Напротив - приемането им дори ще доведе до намаляване на разходите на БНТ и БНР, отбелязват от партията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Почина Еторе Скола
Почина Еторе Скола
Близо 170 пострадали от поледиците са потърсили помощ в болница Пирогов
Близо 170 пострадали от поледиците са потърсили помощ в болница "Пирогов"