Депутатът Емил Димитров, известен като Ревизоро, е номинацията на Обединените патриоти за нов екоминистър. Това стана ясно след заседание на Коалиционния съвет. Емил Димитров е депутат от парламентарната група на Обединените патриоти, ръководи комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика, също така е бивш директор на Агенция "Митници". Бил е и главен секретар на областната администрация в Перник. Той самият е от Перник.

Патриотите заложиха на перничанин да овладее кризисната ситуация с водата в Перник. Емил Димитров обясни, че е приел номинацията в името на стабилността на властта.

Ще се справите ли с поста?

Емил Димитров - Ами щом искате предсрочни избори, правете ги. Не искам да има напрежение, искам мандатът да се изкара докрай. Очевидно трябва да се плати много висока цена, очевидно са решили, че аз трябва да я платя. Не изгарям от желание, но ако някоя работа трябва да се свърши, ще я свърша.

Лидерът на ВМРО посочи какво очакват от Емил Димитров.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и лидер на ВМРО: Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с едни тотални проверки, ако искате ги наречете ревизии, на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение като в Перник.

Каракачанов, който преди дни определи ареста на Нено Димов като показно убийство на политическата му кариера, отново даде да се разбере, че не са съгласни с действията срещу него.

Красимир Каракачанов, вицепремиер: Ние изразихме нашата позиция, че ние не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са провеждани години назад.

Не смятате ли, че и вие може да се превърнете в изкупителна жертва?

Емил Димитров: Не съм жертва.

Номинираният за министър коментира в свой стил ареста на Нено Димов.

Емил Димитров: Коментарът ми е, че първата ми работа е да се разведа с жена ми, с която от 20 години живеем заедно, да си приключа всички сметки и да ги подаря на децата, за да не дойде някой утре нещо от дедо им останало, да му го вземат, и като имам една карта в джоба с хиляда лева ще отида в министерството, да е сигурно като ме задържат, няма да има какво да вземат поне на децата.

Емил Димитров каза също, че предстои да се запознае със ситуацията в Перник.

Емил Димитров: Не съм ходил нито един път там, въпреки че съм роден в Перник, аз знам за какво става въпрос, но не съм ходил, нито съм видял стена, нито нищо.

Това от вчера ли е или от 100 години, защо през цялото време е текло, пък сега водата липсва. Ако не даваме вода на бизнеса, означава ли, че българския бизнес трябва да си отиде в чужбина. Защото ако даваме вода, отиваш в затвора.

Валери Симеонов отказа да прогнозира как скандалът с ареста на Нено Димов ще повлияе на коалицията.

Валери Симеонов - лидер на НФСБ: След този изключително неприятен коалиционен съвет, който имахме, не мога да ви отговоря. - Стабилна ли е коалицията - откъде да знам. - Откъде да знам? Вашето мнение? Трябва да си тръгна...
Трябва ли да се обадя на 112, за да ми съдействат?
© БГНЕС
Валентин Николов - ГЕРБ: Не вярвам да се отрази това на коалиционната стабилност, а от друга страна в крайна сметка ние винаги сме искали правозащитните органи да покажат твърдост и те я показваха, сега сме недоволни, така че не мога да коментирам.
Г-н Димитров е умен човек, така че се надявам да се справи.
Емил Караниколов - министър на икономиката: При всички положения той е фигура, която ще се справи, а ресорът е много тежък и ни трябва такъв човек.

Кандидатурата на Емил Димитров трябва да бъде гласувана утре в парламента.