НОВИНИ

Пациенти и лекари се притесняват за бъдещето на болницата в Карлово

Пациенти и лекари от Карлово са силно притеснени за съществуването на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, след като на редовна сесия, Общинският съвет не освободи управителя на лечебното заведение. Председателят на местния парламент поиска оставката на д-р Христо Пелев заради лошото финансово състояние и масовото напускане на лекари и медицински сестри през последната година и половина.

пациенти лекари притесняват бъдещето болницата карлово
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 03.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Въпреки че повечето от присъстващите общински съветници гласуваха за освобождаването на сегашния управител, предложението не събра нужните 17 гласа, които представляват 50 на сто плюс един от общия брой съветници. Ден след решението на общинския съвет местните хора посочиха, че основен проблем на болницата е липсата на медицински персонал. За повечето от пациентите е невъзможно да се лекуват в най-близкия до Карлово град - Пловдив.

Петко Петков: Иначе апаратура имат... Няма доктори, няма лекари, сестри няма. Като няма, умираш бе, ту е проста работа умираш.

Лекари и медицински сестри алармираха, че почти всички отделения вече работят на санитарния минимум.

д-р Анета Милушева, завеждащ инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово: Един човек още като напусне, ще бъде невъзможно график да бъде направен. Между другото са напуснали две сестри в последните месеци има такава вероятност да напусне още една сестра.

Според някои от лекарите и пациенти причината за напускането на медицинския персонал от болницата е лошото финансово състояние, в което тя се намира в момента и начина, по който се управлява.

Теодора Дидова, пациент: Явно не върви в добра посока управелнието на болницата, за да се достигне дотук.
д-р Нася Димитрова, детски лекар: Достатъчно пъти сме коментирали, че трябва да се преразглеждат намаляване на разходите в болницата като цяло, обективна оценка за оптимизация на медицински - немидицински персонал.

Управителят на болницата посочи, че към момента има две входирани заявления за напускане от медицински сестри, и че очаква финансова помощ от обищаната в размер на 130 хиляди лева, за да може да бъде изплатен извънредния труд на персонала за последните три месеца. Според него и кмета на Карлово причините за проблемите на болницата се дължат на лимитираните бюджети и ниските цени на клиничните пътеки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонничеството се развива в България
Поклонничеството се развива в България
Защо дублираха наградата на името на Елин Пелин?
Защо дублираха наградата на името на Елин Пелин?