НОВИНИ

Пациенти недоволстват срещу промени в решения на ТЕЛК

Във връзка с последните планирани промени на социалното и здравното министерство, които предвиждат ТЕЛК-овите решения да отпаднат, хората с увреждания масово недоволстват и смятат, че новата система ще наруши правата им, гарантирани от Конвенцията на ООН и ще засили корупцията в сферата. Така смята и 42-годишна жена от Велико Търново, която от 25 години е освидетелствана за инвалидност.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:24, 07.04.2016
8325
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Йотка Вълева е на 42 години и е родом от град Ябланица. Завършила икономически техникум за хора с увреждания в Луковит, а тежката борба с предизвикателствата на живота започнала още на 16 години. Тогава ѝ открили неизлечимо заболяване на двата крака.

Йотка Вълева, председател на Съюза на инвалидите - В. Търново: Заболяването ми е ревматоиден артрит и коксартроза на двете тазобедрени стави. С 94% съм с увреждане към днешна дата, към края на годината съм на ТЕЛК. До момента не са ми дали пожизнен ТЕЛК и може би това е проблем. Минаваме на доста изследвания, снимки, а това всичкото струва пари, а фактически го покрива здравната каса, за което аз смятам, че не е редно, защото това са едва ли не пари похарчени на вятъра.

Въпреки трудностите, жената казва, че никога не е губила сила, воля и желание за живот. Дълги години работила като главен счетоводител в родния си град, след което срещнала любовта на живота си във Велико Търново, където решила да се премести.

Йотка Вълева: Бях без работа в началото като дойдох, след това на доста места съм работила, включително и в община Велико Търново. В момента не работя на трудов договор, но работя в обществена полза на хората с увреждания.

За председател на Съюза на инвалидите във Велико Търново Йотка Вълева била избрана преди пет години. Казва, че както тя, така и близо 600 души с увреждания в региона са запознати с готвените промени относно отпадането на ТЕЛК-овите решения. Всички са притеснени, а според нея новата система е нереалистична.

Йотка Вълева: Мен лично ще ме засегне от гледна точка на това, че ако комисията определи, че аз имам определена работоспособност няма да получавам пенсия затова, че трябва да ми намери някой работа, което аз не смятам, че и това е реално. Знаем, че има безработица и тя не може да достигне до нула процента. От друга страна нашият въпрос е, ако днес работим и не получаваме пенсия, а утре по някакви причини спрем да работим тя ще бъде ли възстановена? Защото министерството още не го казва.

Според Вълева предвиденото разделяне на комисиите по освидетелстване на медицинска и социална също не е правилно. За нея е недопустимо Националния осигурителен институт да определя степента на работоспособност на човек с увреждане и то само по документи.

Йотка Вълева: Това за мен е твърде неудачно, защото всички знаем, че пенсиите се изплащат от Националния осигурителен институт, който ще гледа да има по-малко такива хора. А другото, което е тези лекарски комисии, там корупцията ще бъде за мен лично прекалено голяма, защото в днешно време цялото население е болно – дали има диабет, или кръвно налягане, или нещо такова, това означава, че всеки един от нас би могъл да мине на ТЕЛК.

Срещу промените за освидетелстване за инвалидност, в началото на годината е събрана и подадена в министерството и протестна декларация. Йотка Вълева е категорична, че така планирана новата система няма да бъде приета, а ще се намери междинно решение, което да удовлетвори и двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Промяна в движението в тунела Траянови врата на АМ Тракия
​Промяна в движението в тунела "Траянови врата" на АМ "Тракия"
Москов: Електронното здравеопазване става факт, повече направления тази година
Москов: Електронното здравеопазване става факт, повече направления тази година