Над 450 медици бяха отличени от пациентите им в рамките на инициативата на вестник „24 часа“ „Лекарите, на които вярваме. Те получиха наградите си на специална церемония в София. На нея присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и председателят на парламента Цвета Караянчева.

За първи път в рамките на инициативата бяха отличени и най-добрите иновативни болници.

Сред тях са:

  • Военномедицинска академия (София)
  • Университетска болница „Александровска“ (София)
  • СБАЛАГ „Майчин дом (София)
  • УМБАЛСМ „Пирогов“ (София)
  • УМБАЛ „Свети Георги“ (Пловдив)
  • УМБАЛ „Света Марина“ (Плевен)
Профм Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“: Тази награда е донякъде едно удовлетворение за това което направи Пирогов за последната една година. Знаете, че ние успяхме да довършим и да пуснем детските хирургични клиники.

Награда получи и доц. Васил Гегусков началник на клиниката по кардиохирургия УМБАЛ „Света Анна“
Награда получи и доц. Васил Гегусков началник на клиниката по кардиохирургия УМБАЛ „Света Анна“ © БНТ

Сред медиците получили сертификат „Лекарите, на които вярваме“ за втори път е началникът на кардиохирургията в столичната болница „Света Анна“.

доц. Васил Гегусков началник на клиниката по кардиохирургия УМБАЛ „Света Анна“: Смятам,че като лекар и като човек съм си свършил добре работата, за да са избрали мен пациентите.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ние искаме тези лекари да стават все повече, да работят в нашите болници, да лекуват българското население. Те трябва да се обучават през целия живот, за да може да се квалифицират все повече и повече.
Цвета Караянчева, председател на НС: Ние като законодатели имаме политическата воля да подобрим здравеопазването в България, а вие като професионалисти ще помагате.

Отличие получи и столичната болница УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. Директорът ѝ е единствен кандидат за управител на здравната каса

Здравният министър каза, че застава зад кандидатурата на Дечо Дечев.

На награждаването присъства председателят на НС Цвета Караянчева
На награждаването присъства председателят на НС Цвета Караянчева © БТА