НОВИНИ

Пациенти с белодробни заболявания отново излязоха на протест

Белодробно болни и нуждаещи се от трансплантация отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и се обявиха за "здравни емигранти". По думите им повече от година българските пациенти с белодробни проблеми няма къде да се лекуват. В същото време стана ясно, че министърът на здравеопазването не приема оставката на директора на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Чакащите белодробни трансплантации се срещнаха с нея и със заместник-министър Жени Начева.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:09, 29.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Лицето на днешния протест е Адриан Петков. Той има нужда от спешна белодробна трансплантация, но в момента няма сключен договор с болница в Европейския съюз, която да поеме подобни случаи.

Адриан Петков: Онзи ден получих едно писмо от министерството, че се работи по моя въпрос, но засега няма оферта, за съжаление намразих думата оферта и договор.

В момента още 15 българи чакат за трансплантация. Христина Хрисимова също е сред протестиращите, защото съпругът й не е успял да дочака животоспасяващата операция .

Христина Хрисимова : В резултат на безобразното поведение и действия на Министерството на здравеопазване, процедурата беше толкова забавена, че не му дадоха шанс да влезе в списъка на "Евротрансплант " и да чака донор. В тази връзка съдя и Министерството на здравеопазването.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и директорът на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова увериха пациентите, че до месец вече ще имат договор с болница в град Есен, Германия.

Вече сме разговаряли с колегите в Германия, също аз вчера имах среща с представител на "Евотрансплант", с когото движим тази кореспонденция, това мисля, че ще реши проблемите на хората, които в момента чакат .

Подобно обещание протестиращите обаче са чули и преди месец и вече губят доверие. Все пак са доволни, че по проблема се работи, но се опасяват , че някои от пациентите могат и да не дочакат този договор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима са уволнени заради непроверените пътници на Летище София
Петима са уволнени заради непроверените пътници на Летище "София"
Подписахме договора с Гърция за строеж на газопровод
Подписахме договора с Гърция за строеж на газопровод