НОВИНИ

Пациенти с болестта на Крон сигнализират за липсващо лекарство в аптечната мрежа

Наш зрител сигнализира,че в аптечната мрежа липсва лекарство за лечение на болестта на Крон. Близък на Мария Танева от шест години страда от заболяването и това е единствената възможна терапия, която семейството може да си позволи. Според отговорните институции проблемът е временен заради технически затруднения на фирмата-производител. От фармацевтичната компания междувременно заявиха, че някои от видовете разфасовки на медикамента вече са пуснати на пазара.

bnt avatar logo
от Зл. Далчева, Р. Колева
13:05, 29.06.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

От месец Мария Танева се опитва да намери жизненоважното лекарство, но по думите и неуспешно. Досега жената е купувала медикамента с рецептурна книжка, като Здравната каса е поемала 50% от стойността му. Сега Танева се принудила с връзки да се снабди с лекарството и при това да го плати изцяло.

Мария Танева: Сега го взехме за 100 лева.С книжка до 30 лева. Всички болни от това заболяване в България с какво да се лекуват и как да бъдат здрави без това лечение. Това е единственото лекарство, което няма заместител

Болестта на Крон е хронично заболяване на храносмилателния тракт, което изисква редовен прием на медикамента салофалк. От Асоциацията на пациентите, болни от болестта заявиха, че лекарството липсва у нас заради спекулативен износ в държави, където цената му е по-висока. Според пациентски организации фирмата - производител зареждала ограничено количество само в определени аптеки. Наша проверка показа, че и в тези аптеки лекарството вече липсва.

Зафир Кирезиев, аптекар: До преди 2-3 седмици ги имаше налични, но нещо е свършила партида, забавили са вноса и ги няма в момента.

БНТ: За първи път ли се случва това?
- Не, доста често. Не знам, явно не изчисляват правилно количествата, които трябва да се заделят за българския пазар.

Росица Рамчинска, представител на фармацевтична компания: Не може да се каже, че няма аналог на лекарството. Има заместител и той се покрива на 50% от Здравната каса.

От Здравната каса заявиха, че заради технически проблеми на фирмата-производител има забавяне на доставките както у нас, така и за други европейски държави. Очаква се в най-скоро време препаратът да е наличен във всичките му форми. У нас лекарството се предлага в три разфасовки, две от които се поемат от касата. Здравното министерство също е направило проверка по случая. От там ни информират, че фирмата е заявила временна липса на производствен капацитет и е внесла искане до Изпълнителната агенция по лекарствата за извънреден внос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уличен артист забавлява шофьорите на централно кръстовище в София
Уличен артист забавлява шофьорите на централно кръстовище в София
Потенциалът на биомасата в Русенска област не се използва рационално
Потенциалът на биомасата в Русенска област не се използва рационално