Министерска заповед не разрешава на лекуващите лекари да помогнат на пациентите си и се налага да разкарват болните си в други лечебни заведения. БНТ от години се опитва да помогне на болните със синдрома на Мошкович, да получат адекватно лечение. Какви рискове крият административните неуредици - репортаж на Мария Чернева.

Отново дължи живота си на лекарите тук, те за пореден път са направили всичко да се прибере здрава при семейството си. Преди години отново тук, за първи път я връщат към живот, след като беше изпаднала в кома. Шокът сега е друг.

Петър Бозев: Преди 6 години болницата пое тогава изцяло лечението на пациента с добър изход излезе като цяло и 5 години нямахме рецидив. И в момента когато вече ни приеха бяхме принудени да си открием дарителска сметка, за да се наберат средства.
Мария Чернева - Колко пари трябва да се съберат?
Петър Бозев -
Ами до момента 11 хиляди лева сме дали.

Кризата на автоимунното заболяване я връхлита неочаквано и те знаят много добре рисковете. Организмът ѝ произвежда антитела, заради които тромбоцитните клетки на кръвта слепват и образуват малки съсиреци, а те постепенно блокират бъбреците, черния дроб и мозъка. Затова веднага кръвта трябва да се пречисти с плазмафереза. Финансира се от здравното министерство, но само, ако е извършена в определени болници. Въпреки договора си с хематологията, от ИСУЛ не реагирали на спешната нужда, наложило се да препратят болната във ВМА.

Петър Бозев: Първо не искаха да ни приемат, думите буквално на дежурния лекар, който беше "няма хематолог днес".

Съпругът все пак настоява, че животът на Антоанета е в риск и те я приемат., но не ѝ помагат.

Антоанета Бозева: Само плазма ни слагат по два сака в събота, неделя и понеделник.

И я изписват с ясното съзнание, че не са ѝ осигурили нужното лечение. Отразено и в епикризата - Антоанета се нуждае от плазмафереза, която не могат да осигурят в спешен порядък. Връщат се в хематологията, където моментално я включват за пречистване на кръвта, но се налага да платят голяма сума, още се чудят как да се издължат.

Петър Бозев: Не знам при следващия рецидив как ще се справим, дали ще имаме възможността да съберем тези средства.

В здравното министерство застават зад разпоредбите на предшествениците си и са убедени, че само многопрофилни болници с обучени специалисти могат да правят процедурите.

Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Извеждайки толкова голям обем от кръвообращението на един пациент от собствената му кръв, го поставя пред редица рискове, които са свързани с някакви други негови заболявания затова структурата, в която се прави тази процедура, трябва да има бърза реакция и на други видове специалисти, които са разписани в специална наредба на министерството на здравеопазването. Което е направено в интерес на сигурността на пациента, на който се провежда тази процедура.

На практика, обаче, тази разпоредба вместо сигурност, поставя Антоанета в риск и определено противоречи на световната практика на два медицински стандарта и не позволява на лекуващите лекари да се грижат пълноценно за пациентите си.

Антоанета Бозева: Хората, които имат апаратурата и могат да лекуват, са тук, но не мога да се лекувам тука, ходя по други болници. Точно това е проблемът.

От ВМА отложиха отговора си, ще правят проверка.