Неочаквано визита в Брюксел на британския министър по Брекзит Доминик Рааб за разговори с главния преговарящ на ЕК Мишел Барние. Еврокомисията организира днес и среща на 27-е посланици от страните от ЕС. Първоначалните надежди, че тази вечер ще бъде обявено постигане на споразумение между Брюксел и Лондон не се оправдаха. Преговорите са замразени до срещата на върха на лидерите от ЕС, тази сряда и четвъртък.

Засега остава отворен въпросът ще се постигне ли сделка по излизането на Великобритания от ЕС. Министърът по Брекзит Доминик Рааб пристигна по-рано днес неочаквано в Брюксел, а в същото време посланиците на 27-е държави от ЕС бяха привикани на среща. Това създаде впечатлението, че споразумение е било постигнато.

Тези слухове бяха бързо опровергани от самия главен преговарящ от страната на ЕС Мишел Барние. Той каза, че въпреки интензивните усилия, остават неразрешени много ключови въпроси, вкл. избягването на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

На посланиците е било казано, че засега сделка няма, а и че преговорите също се замразяват за няколко дни - до специалната вечеря на европейските лидери в сряда вечер, посветена на Брекзит. Най-вероятно тогава ще стане ясно дали преговорите ще продължат и дали ще се стигне до споразумение.

И за двете преговарящи страни най-лошият вариант е да не се постигне споразумение.