Утре влиза в сила пълна забрана за движение на тежкотоварни автомобили по автомагистралите и основните пътища в страната заради Коледните празници. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Според Павлова, най-натоварени ще бъдат направленията от София към граничните пунктове "Кулата" и "Калотина", както и магистралите "Тракия", "Хемус" и "Марица". За да се облекчи трафикът, забраната влиза в сила от 2 часа на 23 декември и ще продължи до 20 часа същия ден. Същата забрана ще има и в неделя - 27 декември, както и на 30 декември и на 3 януари.

Около 3000 машини ще обслужват републиканската пътна мрежа през зимата. Осигурени са всички необходими количества сол, пясък и препарати за обработка на пътищата.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: "Ние и в момента извършваме превантивно обработване на високопланинските проходи, на всички участъци, на които температурите изискват обработване на пътната мрежа. Имаме сключени договори за поддържане на абсолютно цялата страна, на територията на всички области има сключени договори, има оперативни планове утвърдени, имаме проверено наличното оборудване и механизация."