НОВИНИ

Павлова: Търсим най-доброто решение на АМ "Струма" през дефилето

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова определи трасето на АМ "Струма" през Кресненското дефиле като "ябълката на раздора". Тя коментира важния инфраструктурен обект днес минути след първата копка на Лот 3.3. от магистралата, който е от Кресна до Сандански. "Необходими са компромиси и желание за намиране на решение за всички. Нашите усилия са да намерим най-доброто решение за трасето през дефилета.

bnt avatar logo
от БТА
14:22, 30.08.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
павлова търсим доброто решение струма дефилето

До края на тази седмица сме си поставили амбициозната задача инж. Лазаров, като председателстващ комитета, в широк кръг с екологични и други организации да се обсъди и утвърди самото задание за оценката за въздействието върху околната среда при четирите възможни варианта за трасето", каза министър Павлова. За нея най-удачен е вариантът с разделянето на движението.

От Благоевград за Сандански да се ползва съществуващият път еднопосочно, а в обратна посока - през Стара Кресна и връзка при Симитли. "Да се обединим около един вариант, по който да започнем работа. Всички еколози и геолози да направят необходимото проучване, за да имаме един разработен вариант до края на годината. Той да мине обществено обсъждане тук, в района, с гражданите, с всички заинтересовани организации, защото това е в интерес на всички българи, на всички пътуващи в този регион и на живеещите тук. Защото намирането на компромисното решение ще ни даде възможност 2017 г. поетапно да започнем и отчуждаването, и избора на изпълнител и да стартираме изграждането на този най-тежък оставащ 20-километров участък през Кресненското дефиле", каза още тя.

Павлова подчерта, че за останалите участъци има избрани изпълнители. Но този в дефилето е най-критичен и финансирането за него от европейския съюз е до 2020 г. "Но рискът да го загубим, ако не намерим решение, е много голям. Нещо, което не можем и не трябва да позволим. Самото строителство в дефилето може да приключи до 2022 г., но ако нямаме решение, изпълнител до 2018 г., то това няма как да се случи.

Работим заедно с всички екологични организации, много организации, много мнения и предложения се изказват, утре е поредното заседание с тях. За съжаление има и много крайни варианти от типа - да затворим изцяло пътя през дефилето, и да се търси далечен обход за преминаване, което е трудно постижимо. Благодаря на всички екологични организации, че работят с нас и търсим варианти. Оптимист съм, че ако всички сме добронамерени, ще намерим най-доброто решение", допълни министър Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оланд: Намесата на Турция в Сирия може да предизвика ескалация на конфликта
Оланд: Намесата на Турция в Сирия може да предизвика ескалация на конфликта
Атентат с кола бомба пред резиденцията на сомалийския президент в Могадишу
Атентат с кола бомба пред резиденцията на сомалийския президент в Могадишу