Жителите на санданското село Склаве и стотици гости станаха свидетели на уникална историческа възстановка на пазар на роби и гладиаторска тренировка от времето на Римската империя. На традиционния панаир в селото воини, сенатори, занаятчии, гладиатори и роби върнаха зрителите в древната антична епоха.

Склаве, Сандански

На специално обособена арена всички имаха възможност да надникнат в живота и битките на траките и римляните. Участниците в демонстрациите показаха какво е представлявал пазарът на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки.

Филип Николов, участник във възстановката: Ние в момента с тези момичета и момчета пресъздаваме живота такъв какъвто е бил преди около 1900 години. Усещането за всеки един е индивидуално, някой го правят от любов към историята, някой го правят от любов към битките.
Стефан Станимиров, участник във възстановката: Това е морика мускулата от 1-2 век след Христа. Тази генералска мускулата се е ползвала и от императора. Аз просто се връщам 2000 години какъвто съм бил преди.

Във възстановките участваха 40 души, сред които и двама специални гост гладиатори от Рим.

Филип Николов, участник във възстановката: Мен лично ме вдъхновява това, че по време на Римската империя, в този период, който пресъздаваме в момента, живота като че ли в Европа е бил най-уреден, най-спокоен за цялото съществуване на Европа.

Старото име на селото е Славе от латинската дума „Slave", което означава „роб". Селото е известно с тракиеца Спартак.

Стефан Станимиров, участник във възстановката: Според много историци и археолози тук е било тържището, където на времето са се продавали различни стоки и от тук дошли емисарите , които са взели Спартак за гладиатор.

Село Склаве е родно място и на именитият ни борец Александър Томов. На арената в селото многократният световен и европейски шампион влезе в ролята на сенатор по време на гладиаторските битки.