НОВИНИ

Пазарите реагираха на намерението на САЩ да наложат мита на вноса на метали

Световните пазари реагираха на намерението на Съединените щати да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий. Промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 500 пункта, но после успя да възстанови част от позициите си.

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 02.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Да бъде защитена американската индустрия - такъв е мотивът на президента на Съединените щати да предложи мита за вноса на стомана и алуминий. За търговските партньори на Вашингтон, обаче, това по-скоро е „игра с огъня“.

Провокация, която ще предизвика ответни мерки.

Китай предупреди, че ако мярката бъде наложена, ще забрани вноса на американска соя. Председателят на Еврокомисията заяви, че ЕС „ще реагира твърдо и съразмерно на подобен търговски ход“. Жан Клод Юнкер предупреди, че Брюксел няма да стои безучастно, когато е заплашена европейската индустрия и са застрашени хиляди работни места. Канада определи вносните мита като „напълно неприемливи“.

;

Тръмп съобщи за намерението си след среща с американски производители. И ако изпълни обещанието си, следващата седмица той трябва да обяви мита от 25 на сто над целия внос на стомана и от 10 на сто над голяма част от вноса на алуминий.

За последните 40 години работните места в стоманената индустрия на САШ са намалели с три четвърти. Въвеждането на вносни мита едва ли ще отвори нови работни позиции, но според експерти - най-вероятно ще предизвика покачване на цените на много продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският премиер Тереза Мей произнася дългоочаквана реч за Брекзит
Британският премиер Тереза Мей произнася дългоочаквана реч за Брекзит
Жан-Клод Юнкер обеща 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти на Балканите
Жан-Клод Юнкер обеща 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти на Балканите