НОВИНИ

Пазарни тестове ще определят икономическото бъдеще на ЕС

Великобритания може да напусне Европейския съюз, но не и европейското икономическо пространство, категорични са експерти, до които БНТ се допита. Основният проблем в момента е да бъде взето решение на политическо ниво за бъдещето на страната и каква роля тя ще продължи да играе в евросъюза.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:17, 25.06.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Три са факторите, които ще покажат икономическият път на Европейския съюз оттук нататък. Първо, нужен е стрес тест на пазарите, който да провери дали те могат да издържат нова криза. Второ важно е каква политика ще предприемат централните банки и трето ще има ли домино ефект от напускането на Великобритания.

Красен Станчев, Институт за пазарна икономика
Паричната политика на основните банки, Американската централна банка, Европейската централна банка в момента е толкова лоша, че не може да стане по-лоша, тоест последното нещо, което трябва да направят е да печат пари, а не вярвам това да се случи.
Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията
Аз лично не си представям, че ще има рязък край и че Великобритания ще се адаптира лесно към една нова реалност или че ще търсят някаква промяна в тази реалност. Въпросът е дали политиците ще съумеят да асимилират по най-добрия за Европа и Великобритания начин, защото това, което виждаме през последните години от 2008 г. е една поредица от недобри решения както за Европа, така и за Великобритания. Пазарите могат да ги тестват пак, тоест дали Европа е готова отново да защити Гърция, да защити Португалия, Испания, Италия. В момента няма реални основания за това, но пък пазарите често са показвали, че не е необходимо да има реални основания.

Арх. Мария Батоева, която има английско гражданство и работи в Брюксел е категорична, че не трябва да се подценява случващото се.

Мария Батоева, Европейска федерация за недвижими имоти
Англия втората по големина икономическа сила излиза от ЕС, всеки би се замислил как това би дало отражение на всичко това, което се случва там. Тези, които имат много голямо самочувствие се мъчат в момента да игнорират това, че Англия напуска, но има такива, които са с много реална представа за това какво би се случило.

Тя допълва, че не очаква държави да последват Великобритания след референдума за напускане на евросъюза:

Аз не съм привърженик на определението домино ефект. Смятам, че сега всяка държава трябва да си преосмисли позициите, да разбере кои са ѝ националните специфики, да седне върху тях и много твърдо да защитава своите позиции във вече променения от снощи ЕС.
Красен Станчев, Институт за пазарна икономика: Някои политически партии ще претендират, че наказват Обединеното Кралство, за да могат да извлекат някакви ползи на национално равнище.

Експертите са категорични, че най-опасни за икономиката на общността в момента са партиите с крайна насоченост, които през последните месеци става все по-силни не само в Евросъюза, но и в останалия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическата буря на Острова набира сила
Политическата буря на Острова набира сила
​Папа Франциск определи събитията срещу арменския народ преди век като геноцид
​Папа Франциск определи събитията срещу арменския народ преди век като геноцид