НОВИНИ

Пазарът на смартфони намалява, най-потърпевши са "Apple"

Продажбите на смартфоните на компанията „Apple” през първото тримесечие на настоящата година са намалели с 44 на сто спрямо предходния тримесечен период. Според ново изследване, тази тенденция се отнася за умните телефони като цяло и тепърва пазарът в световен мащаб ще намалява.

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 20.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Анализаторската компания "Трендфорс", която публикува проучването, заявява че също така пазарният дял на американците е спаднал с почти 7 на сто за този период, за сметка на устройствата с безплатната операционна система "Андроид", при които също се наблюдава спад на продажбите, макар и не в такива мащаби. Единствените положителни тенденции са по отношение на по-евтините смартфони на азиатските компании.

Според анализаторите, причината за тези цифри е основно пренасищането на пазара, което води до по-малки количества на доставките, а оттам - и до по-слабо ниво на предлагане. От "Трендфорс" също споменават силната премиера на последния модел на "Apple", който излезе малко преди Коледа и от който бяха продадени повече от 74 милиона бройки за последното тримесечие на миналата година именно поради тази причина.

От компанията очакват спадът на пазара да се задържи, от една страна заради насищането му, от друга - заради масовото навлизане на технологиите за виртуална реалност през тази година, което би накарало много потребители да предпочетат да се въздържат от покупка на нов смартфон за сметка на такова устройство. В проучването все пак се извежда прогноза, че приходите от мобилни приложения ще се покачат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА показа Северното сияние от Космоса
НАСА показа Северното сияние от Космоса
Реорганизация на френската полиция, увеличават правомощията на спецчастите
Реорганизация на френската полиция, увеличават правомощията на спецчастите