НОВИНИ

Пазят рибата в Кричим от посегателства заради спиране на водата в река Въча

Спряха водата в река Въча в Кричим, заради планово почистване на коритото от растителност. Това обаче предизвика масово ловене с ръце на балканска пъстърва и мряна от жители на близкия ромски квартал. Заради набезите, полицията и специалисти от Агенцията по рибарство и аквакултури пазят коритото на реката, в опит да спасят рибата, останала на сухо.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 19.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Спирането на водата е по искане на кмета на община Кричим Атанас Калчев, за да се почисти превантивно коритото на реката и да се избегнат наводнения. Така от 8 до 17 часа тази седмица вода в реката няма да има. В първия ден от почистването обаче жителите на близката махала започнали да ловят пъстървата с ръце.

Атанас Калчев- кмет на Община Кричим: Няма как аз да казвам на подвижната охрана, на полицаите как да респектират ромското население и как то да бъде отвсякъде игнорирано, да нямат никакъв достъп до водата, нямам тези правомощия.

Сигнал за набезите е подаден от любители - риболовци до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Галин Николов- изп. директор на Агенцията по рибарство и аквакултури: За съжаление сигналът дойде малко късно, ако бяхме реагирали малко по-рано, нямаше да я има тази създала се ситуация в момента- Това, което мога да кажа е, че е спасена над две хиляди бройки.

Най-вероятно обаче също толкова риба е била изядена от жителите на махалата. Според представители на местните риболовни дружества реката не е трябвало да се спира, защото самите те са я зарибявали.

Христо Бойков: Нека се прави почистване, никой няма против това почистване. Въпросът е да се вземат мерките, за да не се случи това, което се случи за един ден, няма значение дали утре ще се спре за ремонта или в другиден, за един ден, целия труд за един ден изчезна, рибите ги няма.

Почистването на коритото на реката ще приключи в четвъртък. Дотогава на пост остават и служителите от Агенцията по рибарство и аквакултури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите обсъдиха в НС приоритетите на българското европредседателство
Министрите обсъдиха в НС приоритетите на българското европредседателство
Жителите на село Труд блокираха главния път Пловдив - Карлово
Жителите на село Труд блокираха главния път Пловдив - Карлово